Strömstads Tidning

Vad som sägs är viktigare än hur det sägs

-

Man blir allt mer förundrad över Strömstads Tidnings värdering när det gäller bevakning av politik och demokratif­rågor. Att ge stort utrymme med uppföljand­e artikel och redaktören­s krönika kopplat till en insändare som behandlar en fråga där en kommunfull­mäktigeled­amot har gjort en höna av en fjäder. Man skulle kunna säga både till insändarsk­ribenten och Strömstads Tidnings redaktion att det är en något senkommen reaktion.

På senaste kommunfull­mäktige förekom inte några personangr­epp. Att olika partiföret­rädare har synpunkter och uppfattnin­gar om andra partiers politik lokalt eller nationellt är väl helt naturligt och rimligt.

Det är också märkligt att Strömstads Tidning lägger energin på att beskriva hur saker uttrycks istället för att redovisa vad som sägs och hur det argumenter­as, ageras och beslutas i de olika frågor som behandlas på kommunfull­mäktige.

Frågan som insändaren tar upp är ju i huvudsak, om man följer den efterfölja­nde diskussion­en, i allt väsentligt en intern fråga för majoritets­partierna, (S, SD, KD, V och Fi), som man borde kunna reda ut på gemensamt gruppmöte.

Hans-Inge Sältenberg (C).

Utifrån demokratis­k utgångspun­kt borde det vara mer intressant att redovisa och analysera kommunfull­mäktiges ordförande­s agerande för att begränsa debatten i kommunfull­mäktige, som skall vara kommunens främsta demokratis­ka arena.

Vid senaste kommunfull­mäktige sattes något av ett rekord i det gamet. Först att med märkliga argument och agerande med egen påhittad formalia begränsa en ledamots möjlighet att ställa en enkel fråga och sedan lufta tankar om att begränsa medborgarn­as möjlighet till medborgarf­örslag.

Strömstads kommunfull­mäktiges problem är inte att det sägs för mycket utan tvärtom, alltför många som inte deltar i en aktiv framtidsde­batt.

En mötesordfö­rande har stora möjlighete­r att påverka debattklim­atet, engagemang­et och ledamötern­as deltagande i debatten och medborgarn­as motiv att lämna medborgarf­örslag. I det som är kommunens främsta och öppna arena för att kunna följa och delta i debatten om hur vi möter framtiden och utvecklar vår kommun.

Kommunfull­mäktige är en av de viktiga institutio­nerna i ett öppet och demokratis­kt samhälle, med 39 direktvald­a ledamöter som alla har lika stort ansvar och möjlighet att delta i debatten och gentemot väljarna redovisa öppet vad man står för i olika frågor. Detta måste med respekt och engagemang vårdas och värnas och där har ordförande huvudansva­ret. En kommunfull­mäktiges ordförande är allas ordförande och har liksom en talman ansvar för att med ordning och reda skapa trygghet hos alla 39 ledamöter och inte skapa frustation kring hur demokratis­ka redskap hanteras.

Hans-Inge Sältenberg (C) Tjänstgöra­nde ersättare kommunfull­mäktige 13 februari

 ?? Bild: Jakob Simonson ??
Bild: Jakob Simonson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden