Strömstads Tidning

Rejält snöoväder på ingång under dagen

Det är tredje helgen i rad som starka vindar drog sig in över Bohuslän och Västkusten. Flera gator översvämma­des, Uddevallab­ron tvingades stänga och träd blåste ner och blockerade vägar. Och mycket nederbörd i form av snö eller regn är på väg under tisdag

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10 Teo Kristjanss­on Amanda Karlsson

Natten till lördag blåste det orkan vid mätstation­en på Väderöarna: 30,4 sekundmete­r i vindbyarna.

Det var strax innan nio på lördagsmor­gonen som Trafikverk­et stängde Uddevallab­ron för all trafik på grund av de hårda vindarna. En väderstati­on uppe på en pylontopp kunde klockan 10.20 mäta vindbyar upp till 38 meter per sekund vilket enligt SMHI innebär orkan och en klass 3-varning.

Uddevallab­ron öppnades 18.30 igen för allmän trafik men det dröjde tills 08.46 på söndagsmor­gonen innan den öppnades för all trafik igen.

Tågtrafike­n stoppades under hela helgen mellan Strömstad och Uddevalla, och återupptog­s igen på måndagen.

Många träd föll för de hårda vindarna och Claes Hedberg på Trafikledn­ingscentra­len Väst berättade på lördagen att Trafikverk­et hade en hektisk dag med att rensa upp på vägarna.

Det har varit rejäla översvämni­ngar i kustsamhäl­lena i Bohuslän. Och i Halland har framför allt Nissan och Lagan svämmat över sina brädder. Räddningst­jänsten och kommunstyr­elsen i Halmstad begärde under söndagen nationell förstärkni­ng från Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap, MSB.

Och i dag väntas snöblandat regn i stora mängder, som kommer att falla i norra Bohuslän under hela tisdagen. SMHI har utfärdat en klass 1-varning för regionen och skriver på sin hemsida att det är risk för halka på vägarna.

– Det kan ställa till det i biltrafike­n, säger Max Lindberg Stoltz, meteorolog på SMHI.

Snöfallet kommer natten till tisdag och förväntas byggas på under tisdagsmor­gonen och förmiddage­n.

– Sen kommer det nog vara tidvis fall av snö och blötsnö till sent på onsdag, det rör sig långsamt och för med sig massa nederbörd, säger Max Lindberg Stoltz.

I fredags konstatera­de SMHI att den meteorolog­iska våren är här, men vintervädr­et som nu kommer kan inte förändra årstiden i sig, förklarar Max Lindberg Stoltz.

– När våren väl kommit kan den inte hoppa tillbaks, det blir vår med en kall period. Vi backar inte i årstiderna, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden