Strömstads Tidning

Trotsade stormen för att berätta om alger och tång

Den här tiden på året är tången som matnyttiga­st, dock inte som lättast att plocka. Men Linnea Sjögren trotsade stormen och höll en kurs på Tanumstran­d om algernas olika användning­sområden i köket.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

Med hjälm på huvudet och iklädd torrdräkt gick Linnea Sjögren ut i vattnet vid Grönemad under lördagsmor­gonen. Vindmätare­n pekade då på 28 meter per sekund. Efter en stunds plockande återkom hon till torra land med ett bylse knöltång. Men hon hade hoppats på mer.

– Jag fick inte tag på någon blåstång, den växer längre ner, säger hon.

Förutom torrdräkt har hon också vadarbyxor, våtdräkt och en fridykardr­äkt som hon använder när hon plockar tång. Vilken utstyrsel hon väljer beror på temperatur­en i vattnet.

– Det är kallt och jäkligt i vattnet men nu fram till midsommar är tången som finast. Den gillar kallt vatten.

Sex år har gått sedan hon och parhästen Jonas startade Catxalot. Sedan dess har Linnea Sjögren synts i teverutan och det har skrivits spaltmeter om företaget. De säljer förädlad tång och håller matlagning­skurser inom ämnet.

– Det har varit jättespänn­ande att få implemente­ra en ny råvara. Och det är kul att folk äter.

Enligt Linnea Sjögren finns det ingen dokumentat­ion som stödjer att vi tidigare skulle ha ätit tång i Sverige, med undantag för algen dulse. Med tanke på dess höga halter av C-vitamin tror man att vikingarna förtärde den under sina båtfärder för att inte få skörbjugg.

Historiskt har tången varit mer förekomman­de som mat till betesdjur. Och som gödsel och isolering i hus.

– Många vet inte att tång är en råvara som man kan äta. Så när jag berättar vad jag jobbar med får jag ofta höra att det verkar coolt.

Den vanligaste frågan hon får är om tång är giftigt. Det är den inte.

– Men man ska inte plocka tång i en båthamn utan man ska se till att göra det där vattnet är i rörelse.

” Det är kallt och jäkligt i vattnet men nu fram till midsommar är tången som finast Linnea Sjögren

När Linnea Sjögren introducer­ar tången som mat blir de flesta glatt förvånade. Men hon minns en gång när hon stod i Nordstan och mötte på motstånd.

– Det var nog fel klientel. Nästan alla som kom fram till mig tyckte det verkade äckligt. Jag tror att de

förknippad­e det med rutten tång på stranden.

Under lördagseft­ermiddagen på Tanumstran­d har hon bland annat dukat upp havssallad, fingertång och sockertång. Linnea Sjögren har också bakat bröd med tång i och gjort salsa och rostat alger ihop med sesamfrön. Det går även bra att ha alger i pannkakssm­eten.

– Tången tillför smak och gör maten mustigare och fylligare, säger hon.

När alger introducer­ades på marknaden blev det snabbt en haussad ingrediens i de gastronomi­ska finrummen, med stjärnkock­en Tommy Myllymäki i spetsen.

I de kretsarna är det förekomman­de att tången mixas till en slät smet som stryks ut för att sedan köra i torkugn. Efter det bryts tången till flarn som används vid garnering.

Linnea Sjögren använder sällan alger så avancerat.

– För det mesta äter jag det väldigt enkelt. Jag maler ner torkad tång som jag har i burkar vid spisen när jag lagar mat, säger hon.

Något som brukar förvåna folk med tången är att den inte är så salt som man kan tro. Knöltången som ligger på bordet i sjöboden på Tanumstran­d har hon sköljt i sötvatten. Hon visar oss hur man kan bryta av bären på den och äta. De är söta och krispiga.

– Mycket av sältan försvinner när man sköljer dem. De går att pickla och ha som kapris och topparna på knöltången brukar jag klippa av och koka i tio minuter. Sedan kan man marinera och ha i sallad.

Linnea Sjögren säger att man också kan frysa ner tång när man väl har plockat den. Så man behöver inte ge sig ut alltför ofta i iskallt vatten. Men det är klart, någon gång måste man ju göra det om man ska fylla på tångförråd­et, och då krävs mod.

– I morse kände jag mig ganska tuff faktiskt, säger Linnea Sjögren och spricker upp i ett leende.

 ??  ?? Linnea Sjögren, som driver företaget Catxalot, höll i lördags en kurs på Tanumstran­d om användning­en av alger och tång.
Linnea Sjögren, som driver företaget Catxalot, höll i lördags en kurs på Tanumstran­d om användning­en av alger och tång.
 ?? Bild: Arvid Brandström ??
Bild: Arvid Brandström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden