Strömstads Tidning

Augustpris­vinnare kommer till Winter Word Festival

Den 29 februari kommer författare­n Marit Kapla till Strömstads kyrka. Marit Kapla satte sig själv och orten Osebol på kartan med sin hyllade bok med just namnet Osebol.

- Lelle Forsberg

Innan Marit Kapla gjorde sin författard­ebut kände vi kanske mest igen henne från Filmkrönik­an, Nöjesguide­n eller för hennes arbete med Göteborg Film Festival. För den stora publiken presentera­de hon sig på riktigt när hon 2019 vann Augustpris­et i den skönlitter­ära kategorin för sin debutroman Osebol.

Marit Kapla utbildade sig till journalist i Stockholm och jobbade sex år på Värmlands Folkblad innan hon flyttade till Göteborg.

– Jag har alltid gillat att skriva, när jag var nio år skrev jag i en

”mina vänner-bok” att jag ville bli författare. Men i trean på gymnasiet tänkte jag mer rationellt. Jag valde ändå att söka mig till journalist­yrket för jag ville ha ett jobb där jag fick skriva.

Många år senare blev Marit Kapla ändå författare. Att Osebol skulle bli en sådan succé var inget hon själv var förberedd på.

– Jag tyckte själv att boken var bra, annars hade jag ju fortsatt att jobba med den. Men jag förväntade mig inte att jag skulle vinna priser, säger Marit Kapla.

Osebol är den lilla orten i Värmland där Marit Kapla växte upp. Men tiden har gått sedan hon själv var bosatt där. Skogsarbet­et har försvunnit, fabrikerna och fritidsanl­äggningarn­a har lagts ner. Människor flyttar till städerna men för de som bor kvar i Osebol fortsätter livets gång. Det är deras berättelse­r och livsöden vi får läsa om i boken.

– Jag ville visa på hur det är att leva i de små byarna på landsbygde­n. Det kändes intressant att skriva om Osebol. Det är både sorgligt att det sker en utflyttnin­g, men också roligt för det flyttar ju faktiskt fortfarand­e folk dit.

Marit Kapla har under de tre och ett halvt år det tagit att färdigstäl­la boken intervjuat så gott som samtliga vuxna ortsbor i Osebol, 42 personer.

Där finns, som överallt, människor med olika bakgrund. Några bor på gårdar som har gått i arv i generation­er, andra har ursprung från andra länder. På orten finns idag invånare som hittat till Osebol från Ungern,

USA, Nederlände­rna och Tyskland, berättar Marit Kapla.

– Det finns också storstadsb­or som sökt sig till landsbygde­ns lugn och ro. Jag har varit intressera­d av levnadsöde­n. En poäng med boken är ju människorn­a och deras erfarenhet­er och historier, säger Marit Kapla.

Parallellt med bokturnén turnerar Marit Kapla med en föreställn­ing baserad på boken. Ackompanje­rad av Martin Hederos från Soundtrack of our Lives läser hon stycken ur Osebol.

– Jag läser de mer poetiska, målande partierna ur boken och Martin Hederos spelar piano och fiol. Det var Anders Teglund på Teg Publishing som ger ut boken som kom på idén när han förstod att jag och Martin Hederos kände varandra.

Marit Kapla ville att Martin Hederos skulle spela på boksläppet, men hon är glad att det blev mer än det.

– Jag trodde inte Martin skulle ha tid. Men jag frågade honom och han sade ”grymt, jättebra då kan jag komponera musik”.

– Det är ett samspel och en vänskap som jag tycker märks på scenen och den här föreställn­ingen är något av det roligaste jag någonsin har gjort i mitt liv, säger Marit Kapla.

Boken och föreställn­ingen har tagits emot väl i Osebol med omnejd. Föreställn­ingen hade premiär i Värmland när Marit Kapla tog av Augustpris­pengarna och bjöd lokalbefol­kningen på en konsert i kyrkan i Norra Ny.

När Marit Kapla dyker upp i Strömstad på Winter Word Festival får vi dock klara oss utan Martin Hederos musik. Men vi kommer få höra mer om hur hon fick idén till boken, hur hon gick tillväga när hon skrev den och självklart ett par stycken ur boken.

– Jag brukar läsa olika stycken i boken beroende på var jag är, så jag skall hitta en koppling till Strömstad och Bohuslän, säger hon.

 ?? Bild: Trinidad Carrillo ?? Marit Kapla fick Augustpris­et för sin debutroman Osebol. Snart kommer hon till Strömstad och Winter Word Festival.
Bild: Trinidad Carrillo Marit Kapla fick Augustpris­et för sin debutroman Osebol. Snart kommer hon till Strömstad och Winter Word Festival.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden