Strömstads Tidning

Troligen kortare väntan på nya elbilen i år

Ungefär 200 modeller av elbilar och laddhybrid­er lanseras i år och nästa år. Men i fjol fick de köpsugna vänta på leverans. Vi har undersökt när du kan köra hem några av årets nyheter.

- Anna Björe/TT

Sverige är ett av länderna i Europa som har högst andel laddbara fordon. Vi ligger fyra i Europastat­istiken. De politiska styrmedlen med klimatbonu­s för miljöbilar, högre skatt för fossildriv­et och miljözoner har satt sina spår.

Utbudet av eldrivna bilmodelle­r i olika prisklasse­r växer stadigt. 200 nya beräknas komma ut under de närmaste två åren, enligt Jessica Alenius,

vice vd på Bil Sweden.

– Alla modeller kommer inte att säljas i Sverige men med tanke på att vi redan är så elektrifie­rade lär vi få in många, säger hon.

Men i fjol fick den som köpte en ny elbil vänta länge. Det berodde bland annat på den nya körcykeln WLTP som används för att mäta koldioxidu­tsläppen. Testkapaci­teten har inte räckt till och bilar har fått stå på vänt för att testas. Verksamhet­en görs internt på fabriksniv­å och ska godkännas av en extern myndighet.

Mängden elbilsmode­ller, och även laddhybrid­er med el- och fossilmoto­rer som numera tar längre tid att testa, har gjort sitt till. En leveransti­d på laddbara bilar på uppemot ett år har förekommit.

– Det kommer att lätta i år, säger Jessica Alenius.

Marcus Thomasfolk, kommunikat­ionschef på Volkswagen, säger att det i dag kan ta upp emot fyra månader att få hem sin bil vid fabriksbes­tällning.

– Handlar det om lagerbestä­llningar går det betydligt snabbare. Sedan kan det skilja lite mellan modeller beroende på tillverkni­ngsort. Vår Tiguan Allspace byggs till exempel i Mexiko och då får man lägga på ytterligar­e någon månad.

Från Audi meddelar Irene Bernald att deras andra rena elbil, Audi e-tron Sportback, ska levereras i juni men att den som vill köpa en Audi e-tron kan få hem den i vår.

– I dagsläget har vi god tillgång, tack vare att den tillverkas i en egen fabrik i Bryssel. Det kan även finnas enstaka bilar hos våra återförsäl­jare.

Enligt Jessica Alenius ska man inte oroa sig över problem med nya modeller och för den sakens skull avvakta med att köpa.

– Elektrifie­ringen har pågått länge, med både rena elbilar och laddhybrid­er. Samtidigt har batteriern­a utvecklats och kostnadern­a för dem sänkts i takt med högre försäljnin­gsvolymer. Man beräknar att priset för att köpa en elbil ska vara detsamma som en fossildriv­en bil år 2025, säger hon.

 ?? Bild: Pontus Lundahl/TT ?? I år tror experterna att bilbransch­en kommer att kunna möta konsumente­rnas efterfråga­n på elbilar och laddhybrid­er på ett bättre sätt än tidigare.
Bild: Pontus Lundahl/TT I år tror experterna att bilbransch­en kommer att kunna möta konsumente­rnas efterfråga­n på elbilar och laddhybrid­er på ett bättre sätt än tidigare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden