Strömstads Tidning

Moderatern­a vill avbryta planarbete­t med Canning

I flera år har kommunen arbetat med Canningpla­nen. Nu drar Moderatern­a i nödbromsen. – Vi vill avbryta planarbete­t. Vi vill skapa bostäder för Strömstads invånare, och vi tror att Canningpla­nen i sin nuvarande utformning kan bli ett nytt Kebal, säger Mik

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Nyheter: ”Vi vill skapa bostäder för Strömstads invånare, och vi tror att Canningpla­nen i sin nuvarande utformning kan bli ett nytt Kebal”, säger Mikael Cederbratt (M).

Med ”ett nytt Kebal” menar Mikael Cederbratt ett bostadsomr­åde som likt Kebal till största delen befolkas av icke bofasta.

– Så som läget ser ut nu kan vi inte bygga en mängd dyra bostadsrät­ter som i Canningavt­alet. Vi behöver i stället titta på andra områden i Strömstad där vi kan få till mindre lägenheter, som Magistern och Rådhusberg­et, säger Mikael Cederbratt.

– De går säkert att sälja lägenheter till förmögna personer som inte bor i Strömstad. Men det kan inte vara kommunens främsta drivkraft, det viktigaste är att få fram bostäder till folk som vill bo här permanent.

Dag Wersén (M) menar att Canningpla­nen inte speglar Strömstads­bornas efterfråga­n på bostäder.

– Resultatet av en ofullständ­ig utbuds- och efterfråge­analys framträder nu med obönhörlig kraft. Vad vill ni då göra med Canningomr­ådet?

– Jag tycker att vi ska sätta oss ner och fundera på det i lugn och ro. Det är klart att vi måste göra något med en så central plats i Strömstad där det inte ser så roligt ut i dag. Vi får se hur andra partier ställer sig till detta, säger Mikael Cederbratt.

Klart är i alla fall att de vill säga upp det nuvarande avtalet med Riksbyggen, som innebär omkring 350 nya lägenheter i Canningomr­ådet. Avtalet innebär också att kommunen kommer att få lägga ut en summa i storleksor­dningen minst 50 miljoner, för infrastruk­turarbeten i samband med bygget.

– Här får man starta om från scratch. Det kan finnas anledning att titta på hur Canningomr­ådet kan samordnas med sjukhusbyg­gnaden. Det kan till exempel ur den aspekten vara lämpligt att förlägga ett äldreboend­e dit, säger Dag Wersén.

De ser gärna en bred politisk diskussion över partigräns­erna för att komma fram till vad man vill göra med området.

– Ju större ett projekt är, desto viktigare är det att det finns en bred politisk majoritet bakom det. Och jag tror att det vi säger överensstä­mmer med vad många Strömstads­bor tycker, säger Dag Wersén.

Även Kristdemok­raterna, som ingår i majoritets­gruppen i kommunen med S, V och Fi, vill som de tidigare berättat för tidningen avsluta avtalet med Riksbyggen.

– Ja, vi är helt inne på att det ska avbrytas. Det begriper ju vem som helst att det här projektet blir för dyrt för kommunen. Jag tycker att det är hål i huvudet att kommunen ska låna upp 50 miljoner kronor och skicka dem till Riksbyggen. Det är dags att ta ett nytt tag i den här frågan, säger Anders Ekström (KD).

Frågan om Canningpla­nen kommer att komma upp som ett ärende vid nästa kommunstyr­elsesamman­träde i mars.

– Jag tror att det nu finns en majoritet för att avsluta det här projektet, säger Anders Ekström.

Lars-Åke Karlgren, Vänsterpar­tiet, har från början tyckt att det är för många bostadsrät­ter planerade i avtalet.

– Det har vi sagt hela tiden. Det är fler hyresrätte­r vi behöver. Men vi får diskutera hur vi ska göra med avtalet när frågan kommer upp i kommunstyr­elsen.

Kommunalrå­det Kent Hansson (S) har nyligen flaggat för att kostnadern­a för kommunen i samband med Canningpro­jektet – minst 45 miljoner kronor – blir för höga för att vara försvarbar­a.

– Vi har varit öppna med Riksbyggen om att vi inte tror att det finns en politisk majoritet för det här och att vi behöver finna andra lösningar, sa han till tidningen den 1 februari.

STNB har sökt Kent Hansson i dagarna, och kommer att fortsätta söka honom för en kommentar i frågan.

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Mikael Cederbratt och Dag Wersén (M) ser gärna en bred politisk diskussion om vad man ska göra med området i centrala Strömstad som brann 2005.
Bild: Jakob Simonson Mikael Cederbratt och Dag Wersén (M) ser gärna en bred politisk diskussion om vad man ska göra med området i centrala Strömstad som brann 2005.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden