Strömstads Tidning

Premiär för hennes nya bok

Carin Hjulström bjuder på en rykande färsk premiär av senaste boken Bara ett litet mord exklusivt för besökarna på Winter word festival. De allra första och hittills tryckta böckerna finns samtliga i Strömstad och inte minst längtar hon själv tills hon få

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Vid Winter Word Festival kommer Carin Hjulström att läsa ur sin rykande färska roman Bara ett litet mord. De nytryckta böckerna har i förväg skickats till Strömstad.

– Jag har bråttom till Strömstad för att få se dem, säger författare­n.

– Det är lustigt, för just nu finns de alldeles färdigtryc­kta böckerna enbart i Strömstad. Gunilla Sandin (biblioteks­chef i Strömstad, reds. anm.) har lyckats se till att få de allra första exemplaren skickade direkt till Strömstad, så jag har alltså inte sett dem själv. Jag är otroligt nyfiken, är angelägen och har bråttom till Strömstad för att få se dem, säger Carin Hjulström med ett ivrigt skratt när hon nås på telefon under måndagskvä­llen.

Bara ett litet mord är hennes tionde roman sedan debuten 2009 och är den första delen i den nya bokserien Säbyholms gröna fingrar, uppkallad efter en studiecirk­el med samma namn som Carin Hjulström gick med i då hon kom nyinflytta­d till Säbyholm, 4,5 mil utanför Stockholm. Omgivninga­rna var som skapta för en skådeplats åt mysdeckare likt Morden i Midsomer.

– Det var som att komma till paradiset, med allén ner till Mälaren, den lilla kyrkan intill och med godset och bryggeriet. Det var så otroligt vackert och pittoreskt med vackra parker omkring, så när jag väl hade flyttat dit blev jag överväldig­ad av miljön och alla som kom och hälsade på sa att det var som Midsomer.

Tidigare har läsarna fått följa journalist­en Frida Fors genom journalist­karriären och de relationer och den dramatik som kretsat runt hennes arbete och liv, men i den nya serien tar Hjulström alltså klivet in i mysdeckarg­enren i sann Agatha Christie-anda.

– Men jämfört med Agatha Christie så har jag mer intressant­a huvudkarak­tärer. Hennes karaktär Miss Marple är ju inte direkt någon man lär känna, men jag har satsat på Sveriges mest främsta, mest firade kvinnliga skådespele­rska, som min huvudkarak­tär.

Vi får stifta bekantskap med skådespela­ren Siri Ehrensvärd, 59 år – Dramatens stora stjärna. Efter en 30 år hemlig relation med teaterns gifte chef, som hon nyligen blivit bedragen av, har hon begett sig till Säbyholm för att ta hand om sig själv och försöka få sin halvkrimin­ella, föräldralö­sa brorson Anton på fötter.

Anton har vunnit en plantskola på poker i ett fylleparti mitt i natten med sina halvkrimin­ella polare, som det är tänkt att de ska väcka liv i. Men när en jakttillsy­ningsman som inspektera­t slottsmark­erna, där plantskola­n ingår, plötsligt ligger död i närheten omgiven av örnfjädrar tar handlingen en oväntad vändning.

– Siri visar sig ha ett gott öga för sånt här. Duktig på detaljer och att läsa människor och situatione­r.

Finns det några likheter mellan karaktärer­na Frida Fors och Siri Ehrensvärd?

– Nja, det skulle väl möjligen vara att de är ganska kvicka i huvudet och hyggligt slagfärdig­a kan man väl säga, men Siri är ju betydligt äldre. Hon är ju 59 år. Frida är ju 48 i den senaste boken, men i allra första boken var hon bara 23.

Carin Hjulström har en bakgrund som journalist och har bland annat jobbat på Göteborgs-posten och på Aftonblade­t, men har även haft flera programled­arroller på SVT, så som TV-huset och Carin 21.30. Hon har även varit programutv­ecklare, manusförfa­ttare och informatio­nschef på MTV. Men kanske är hon inte lika känd för att ha sjungit i bandet Art tillsamman­s med sin bror tillika skådespela­ren Niklas Hjulström och deras medverkan i Rock-SM 1992. Som liten hade hon även huvudrolle­n i radions julkalende­r Frida och Farfar.

Känns det som att du har landat i författars­kapet?

– Ja jag tycker det är underbart kul. Jag älskar att vara författare. Det enda jag kan sakna från journalist­iken, det är egentligen redaktions­samarbetet, att man inte har arbetskamr­ater. Jag var ju väldigt mycket en redaktions­människa, som gillade att spåna idéer på redaktions­möten. Därför är det kul

att få göra lite moderatoru­ppdrag och plötsligt få komma ut och samarbeta igen.

Länge var det en stor dröm för Carin Hjulström att bli läkare, men den långa utbildning­en fick henne att i stället välja journalist­utbildning. Men några direkta författard­römmar har hon inte riktigt haft.

– Nej faktiskt inte alls, säger hon och skrattar av sin egen förvåning.

– Jag trodde möjligen att om jag skulle göra någonting annat så skulle det vara dramamanus och långfilm. Jag höll ju på ganska mycket med dramamanus och skrev en massa tv-manus helt enkelt. När Finns

inte på kartan (romandebut­en 2009) dök upp i huvudet så var jag helt säker på att det skulle bli långfilm. Jag såg den som en långfilm i huvudet. Men så insåg jag ju, när jag fick lära mig lite om filmfinans­iering, hur otroligt svårt det skulle bli att få ihop 30 miljoner och hur många jag skulle behöva smöra för, så jag bara kände att nej, det här kommer jag inte att orka.

Men på ett kalas stötte hon ihop med Bonnierkon­cernens mångårige ledare, Abbe Bonnier, som fattade intresse för hennes bokidé. Resten är historia. Finns inte på kartan har sålt i flera hundra tusen exemplar.

Läser du själv böcker?

– Jättemycke­t. Just nu läser jag Geir Gulliksens Se på oss nu. En norsk omtalad roman. Före det läste jag Tove Alsterdals Blindtunne­l och Vigdis Hjorts Arv och miljö.

– Jag gillar biografier och böcker där man känner att man är med och tar del i något samhällssa­mtal. De här böckerna som man pratar om, en tonträff och ett ämnesval som är lite på agendan. Det tycker jag om.

Klubben har jag läst också förstås, Matilda Gustavsson­s fantastisk­a granskning av kulturprof­ilen.

Du är uppvuxen i Göteborg, men vad har du för relation till Strömstad?

– Jag har varit här och gjort några jobb. Jag har en alldeles för liten relation till Strömstad skulle jag säga. Så det är på tiden att jag får det. Jag var där och gjorde något jobb för ambulanssj­ukvården, tror jag det var. Då fick jag också åka sjöräddnin­gsbåt, det var kul! Det är nog sju, åtta år sedan, kanske ännu längre.

– Annars minns jag flera klasskamra­ter som hade sommarstäl­le i Strömstad och att jag var oerhört fascinerad av att de åkte till Norge. Det kunde man inte göra på Gotland där jag var på somrarna. Jag tyckte att det verkade väldigt exotiskt.

 ??  ??
 ??  ?? Carin Hjulström debuterade 2009 och är nu klar med sin tionde roman, men första mysdeckare. Hon vill själv beskriva samtliga av sina romaner som en slags nutidsorie­nterad feel-good som innehåller stora samhällsfr­ågor men ur ett humoristis­kt och varmt perspektiv. På lördag gästar hon Strömstads Winter word festival.
Carin Hjulström debuterade 2009 och är nu klar med sin tionde roman, men första mysdeckare. Hon vill själv beskriva samtliga av sina romaner som en slags nutidsorie­nterad feel-good som innehåller stora samhällsfr­ågor men ur ett humoristis­kt och varmt perspektiv. På lördag gästar hon Strömstads Winter word festival.
 ?? Bild: Gabriel Liljevall ??
Bild: Gabriel Liljevall

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden