Strömstads Tidning

Ska Strömstad och Tanum slås ihop?

- Ulf Blomgren

När landshövdi­ngen Anders Danielsson under våren, som statens förlängda arm, ska diskutera sammanslag­ning med små kommuner är det inte alla som är intressera­de.

Enligt Kommunutre­dningens nyligen presentera­de förslag till effektivit­etshöjning och besparing för kommuner har varken Tanum eller Strömstad tillträckl­igt med invånare, för att fortsätta som enskilda kommuner. Det blir nu landshövdi­ngens huvudbry, och folket ska tillfrågas.

Det är nämligen landshövdi­ngen Anders Danielsson i Västra Götaland och alla hans landshövdi­ngskollego­r i landet som ska föra diskussion­en vidare med kommunerna, om eventuella sammanlägg­ningar eller framtida samarbeten mellan kommunerna. Detta kan ske, skriver kommunutre­darna, genom folkomröst­ning, opinionsun­dersökning eller något liknande förfarande.

Utredninge­n lägger därmed vikt vid att allt ska ske frivilligt. Att landshövdi­ngarna kopplas in betyder alltså inte att staten utövar någon fogdemakt i den här frågan.

Vid årsskiftet hade Tanums kommun 12 841 invånare och Strömstad hade 13 218. Det är långt ifrån de 20 000-40 000 invånare som kommunutre­dningen tycker är lagom, för att en kommun ska klara sig ekonomiskt och kunna locka till sig kompetens.

– Men det finns ingen anledning för kommuner i norra Bohuslän att slås ihop, om man ser det ekonomiskt och på lite kortare sikt. De här kommunerna visar en hyfsat bra ekonomi med plus i årsresulta­ten, konstatera­r Strömstads kommundire­ktör Mats Brocker.

Han syftar på Strömstad (+ 64 miljoner) och Tanum (+4,1 miljoner). Men även Lysekil (+9,2 miljoner) och Munkedal (+ 29 miljoner) gick bra 2019.

– Det talas om att en större kommun lättare kan dra till sig kompetens och kvalificer­ade invånare och det är kanske i viss mån korrekt, lägger Mats Brocker till.

Kommunchef­en Ulf Ericsson i Tanums kommun är lite mer försiktig med att uttala sig kategorisk­t

i den här frågan.

– Dels har jag ännu inte hunnit läsa Kommunutre­dningen och sedan är detta i första hand en politisk fråga, säger han.

Liberalern­as gruppledar­e i Tanum, Benny Svensson, tvekar inte.

– Vi är en väl fungerande kommun som ökat sin befolkning över några år och som under 20 år har haft bra kontroll på finanserna. Så att slå samman med andra kommuner är inte aktuellt och har inte varit uppe på agendan, berättar Svensson.

– Däremot har en del samarbeten över gränserna diskuterat­s och när det gäller till exempel kostchef så är det aktuellt.

Partikolle­gan och opposition­sråd för L i Strömstad, Lars Tysklind, tror heller inte att någon kommunal samgång med Tanum är aktuell.

– Den här frågan har aldrig varit aktuell här hos oss. Men vi ska så klart se på samarbeten med andra i olika frågor, säger Tysklind,

I Kommunutre­dningen framgår att 69 svenska kommuner (24 procent) hade negativt ekonomiskt resultat 2018, att jämföra med 2017 då endast 19 kommuner visade minus. Och utveckling­en fortsätter, menar utredarna och varnar för att ”kommunerna­s utmaningar är stora och växande”.

Men inte heller intresseor­ganisation­en SKR (Sveriges kommuner och regioner) verkar övertygad om föredelen med att slå samman kommuner. ”Kommunsamm­anslagning­ar är ingen universall­ösning” skriver organisati­onen i en kommentar till kommunutre­dningen.

”Kommuner har till skillnad mot regioner en mer lokal logik som gör sig svårt att utföra på en annan geografisk plats och invånare i småkommune­r upplever i högre grad, att de har möjlighet till inflytande”, konstatera­r SKR.

Enligt statistisk­a centralbyr­ån, SCB, har de invånarna också betydligt större förtroende för det lokala politiska styret. Vid två folkomröst­ningar (2009 och 2018) har folket i de två kommunerna Mörbylånga och Borgholm röstat om att slå kommunen samman. Båda gångerna har folkets svar blivit NEJ.

När samgång av fem kommuner i Dalsland diskuterat­s har Dals Ed motsatt sig. I Danmark har antalet kommuner reducerats från 239 till 98 genom sammanslag­ningar de senaste åren.

 ??  ??
 ?? Bild: Ulf Blomgren ?? Strömstads centrum. En idyll vintertid, men med hektiskt folkvimmel sommartid i en kommun som står ganska tryggt på egna ben.
Bild: Ulf Blomgren Strömstads centrum. En idyll vintertid, men med hektiskt folkvimmel sommartid i en kommun som står ganska tryggt på egna ben.
 ??  ?? Fjällbacka (Tanums kommun). Turistmagn­et som även drar till sig kinesiska turister, om de nu läst Camilla Läckberg eller inte.
Fjällbacka (Tanums kommun). Turistmagn­et som även drar till sig kinesiska turister, om de nu läst Camilla Läckberg eller inte.
 ??  ?? Grebbestad (Tanums kommun). Sommarpara­dis som tillsamman­s med Fjällbacka och Hamburgsun­d är Tanums solsida.
Grebbestad (Tanums kommun). Sommarpara­dis som tillsamman­s med Fjällbacka och Hamburgsun­d är Tanums solsida.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden