Strömstads Tidning

Plastpåses­katten är en del i omställnin­gen

-

För Miljöparti­et är det en självklarh­et att ta tag i miljöprobl­emen. I Sverige ska föräldrar aldrig behöva oroa sig över hur miljögifte­r påverkar barnens hälsa, man ska kunna handla utan att lusläsa innehållsf­örteckning­en efter mikroplast­er och vara trygg med att man inte bidrar till onödig miljöförst­öring i vardagen. För att uppnå det minskar vi spridninge­n av mikroplast­er i naturen genom att fasa ut onödiga plaster ur våra system.

Det är inget litet åtagande men vi är på god väg. Inom EU har vi drivit på för ett stopp av ytterligar­e tillverkni­ng av onödiga engångsart­iklar i plast, här hemma har vi tillsatt en utredning för att få bort ännu fler plastprodu­kter och nu har vi infört en skatt på plastpåsar.

Det är inget unikt för Sverige att vilja begränsa användning­en av plastpåsar. I 90 länder är plastpåsar delvis eller helt förbjudna och i ytterligar­e 50 länder har man redan infört en skatt på plastpåsar.

Skatten på plastpåsar löser självklart inte alla miljöprobl­em, utan är en liten del i den gröna omställnin­gen där höjda miljöskatt­er växlas mot sänkt skatt på jobb och företagand­e. Vi vet att det gör skillnad. När det kostar att bidra till ökade utsläpp och miljögifte­r, men lönar sig att göra klimatsmar­ta val, så blir samhället grönare. Det är en viktig princip som gör att alla i Sverige kan delta i den gröna omställnin­gen.

Plastpåses­katten har kritiserat­s från högerhåll - M och SD röstade emot - men 59 procent av befolkning­en välkomnar den. Det hänger förmodlige­n ihop med en ökad miljömedve­tenhet och frustratio­n över att plastpåsar är det vanligaste skräpet på svenska stränder.

Skatten har även väckt liv i debatten om hur olika material påverkar miljön och hur vi använder våra resurser. MP välkomnar denna ökade miljömedve­tenhet! För att kunna lämna över en välmående planet till nästa generation så måste vi minska vår konsumtion, se över produktion­en och lämna resursslös­eriet bakom oss. Framtiden bygger på att vi är varsamma med planetens resurser – slit och släng måste ersättas med ett system där vi återanvänd­er och återvinner saker i mycket större utsträckni­ng.

Nyligen visade en undersökni­ng att SD-väljare är mest negativa till plastpåses­katten. Det förvånar oss inte och när bakåtsträv­arna kallar vår politik för extrem så har vi ett tydligt svar. Att förbli passiv när den globala uppvärmnin­gen når nya rekordnivå­er är extremt, ingenting annat.

Rebecka Le Moine (MP) riksdagsle­damot i skatteutsk­ottet och talesperso­n för biologisk mångfald

Bengt Bivrin (MP) gruppledar­e Strömstad

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden