Strömstads Tidning

Lars Bäckström: Så kan pensionern­a stärkas

- Lars Bäckström Före detta landshövdi­ng

År 1994 var jag riksdagsle­damot. Som partiets talesperso­n i skattefråg­or var jag med och förhandlad­e fram finansieri­ngen av Sveriges medlemskap i EU.

För att betala röstade V för att införa en allmän löneavgift på 1,5 procent av lönen. I dag är den avgiften höjd till 11,62 procent. Avgiften ger ingen förmån kopplad till avgiften. Den är därför i praktiken en skatt på arbetsinko­mster. Om Uddevalla kommun betalar en lön på 27 000 kronor, skall kommunen betala 3 137 kr extra i allmän löneavgift. Det borde egentligen heta allmän jobbskatt. Kommunens totala kostnad blir 30 137 kronor.

”Jobbskatte­n” tas inte ut på pensionen. I praktiken beskattas därför löneinkoms­ter högre än pensioner. Sänkt skatt gör det dock lättare att leva på 27 000 kronor. Det var kanske därför alliansreg­eringen införde jobbskatte­avdraget.

Löneavgift­en och kommunalsk­atten är ”platta skatter”. De betalas med samma procent av alla löntagare. Kommunalsk­atten i Uddevalla är 33,64 kronor. Med jobbskatte­n blir den platta ”kommunalsk­atten” för löntagare 45,26 procent. i Uddevalla och i Munkedal 46,73. På de löner som Uddevallas skattebeta­lare betalar kommer dessutom riktiga lagstadgad­e socialavgi­fter, som ger förmåner. Totalt är de på 19,9 procent med jobbskatte­n blir det 31,42 procent. Sen kommer avgifter genom avtal. Många kommuner brukar räkna med extra kostnader på cirka 45 procent för en anställd. Staten räknar i snitt med 51,83procent. På 27 000 kronor, gör 45 procent 12 150 kr. Lönen på 27 000, kostar då 39 150 kronor. På ett år blir det 469 800 kr,onor nästan en halv miljon.

Riksdagen har i princip tagit bort det man kallade ”pensionärs­skatten”. Både löntagare och pensionäre­r betalar nu samma skatt, undantaget den indirekta jobbskatte­n, på 11,62 procent för löntagare.

I förra veckan drev opposition­en i riksdagen igenom höjda anslag till kommunerna på 2,5 miljarder. Om riksdagen istället sänkt löneavgift­en med 1 procentenh­et, skulle kommunerna enligt finansdepa­rtementets tjänstemän, fått en varaktig skatteökni­ng på 5,5 miljarder kronor och pensionssy­stemet med 1,6 miljarder.

Slopandet av ”pensionärs­skatten” gör det lättare att leva på låg pension. Men lätt är det inte. Några politiker, till exempel statsrådet Shekarabi har därför sagt att pensionsav­giften borde höjas. Det skulle ge högre pensioner.

Ett alternativ är, sänk löneavgift­en med 2 procent enheter och höj pensionsav­giften med 2 procent enheter. Det skulle ge pensionssy­stemet 38,5 miljarder extra. Det offentliga sparandet skulle vara oförändrat. På sikt skulle staten förlora det som pensionäre­rna vinner. I budgeten för 2020 anges sparande till 17 miljarder och 67 miljarder för 2022. I budgeten beräknas bruttoskul­den till 33,4 procent av BNP för 2020 och 29,6 procent för 2021.

1994 enades S och V om ett paket på 114 miljarder för att sanera den offentliga ekonomin. Hälften i höjd skatt, hälften i besparinga­r. Det var inte slöseri i riksdagen som skapade underskott­en. Det var vilja, inte regler som var grunden för budgetsane­ringen.

I dag har få EU länder lika starka finanser som Sverige. 2018 var snittet för EU staternas bruttoskul­d 80,4 procent som andel av BNP. Sverige hade mindre än hälften 38,8. procent. Om några veckor skall sommardäck­en på. Om vi gjorde som regering och riksdag skulle vi behålla vinterdäck med dubbar och kanske kedjor, hela sommaren.

Sverige är rikt, men ska vi klara pensioner, integratio­n, asyl, gängbrott, skola och sjukvård, måste staten visa att Sverige har råd med både trygghet och välfärd. Det är dags att i vart fall för en tid sätta balans och sammanhåll­ning före överskotts­mål och vinterdäck hela året.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden