Strömstads Tidning

”Viktigt att man uppför sig respektful­lt”

I Tanum märks ett hårdnat debattklim­at i de politiska salongerna. För att undvika en respektlös ton har det nu röstats igenom en uppförande­kod för kommunens politiker.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

Benny Svensson (L) är en av politikern­a i Tanum som tagit initiativ till en uppförande­kod för förtroende­valda inom kommunen. Han menar att debatter har mynnat ut i personangr­epp när argumenten tar slut.

– Det har varit lite olika incidenter där man farit ut mot både ordförande och varandra. Jag vill inte peka ut någon utan det här gäller alla. Vi har ju olika åsikter och det ska man få ha men man ska föra sig på ett korrekt sätt, säger han.

Tidigare i veckan riktades hård kritik mot kommunfull­mäktiges ordförande i Strömstads kommun, Ronnie

Brorsson (S). Han anklagades av Centerpart­iet för att utöva härskartek­niker, motverka demokratin och för att göra egna tolkningar av kommunalla­gen. Och efter att Hans-Inge Sältenberg (C) ställde sig i kommunfull­mäktiges talarstol och sa att Brorsson ständigt försöker begränsa medborgare och ledamöter att framföra åsikter svarade ordförande­n. Han sa att det var bland de värsta personangr­eppen han varit med om.

De personliga påhoppen sätter politiken i skymundan, menar Benny Svensson (L).

– Man kommer ifrån sakfrågorn­a och det gör mycket med politiken. I Liberalern­a vill vi driva liberal politik och inte bemöta andra saker som inte har med debatten att göra. Det tar bara kraft, säger han.

Efter en rad händelser samlades de borgerliga gruppledar­na i Tanums kommun för att arbeta fram en uppförande­kod.

– Det har hänt att förtroende­valda fått höra att de är värdelösa men debatten får aldrig handla om personligh­eter. Det är för att förhindra det som vi har tagit det här steget, säger Benny Svensson.

Under måndagens kommunfull­mäktige i Tanums

” Det har hänt att förtroende­valda fått höra att de är värdelösa men debatten får aldrig handla om personligh­eter Benny Svensson (L)

kommun klubbades uppförande­koden igenom.

– Det kan vara hårda debatter och det ska det få vara, men det är viktigt att man uppför sig på ett respektful­lt sätt. I Tanum har vi en tradition av ett gott politiskt klimat så nu vill vi stävja personangr­epp for en fortsatt bra stämning, säger han.

Enligt Benny Svensson har det redan blivit bättre.

– Uppförande­koden har tagits emot väldigt väl. Alla partierna har haft en samsyn i frågan. Om det uppstår någon incident framöver får vi i så fall ta ett nytt grepp och vidta åtgärder men det tror jag inte kommer att behövas. Nu upplever jag att det är jättebra, säger han.

 ?? Bild: Privat ?? ”Samhällskl­imatet hårdnar, i synnerhet inom politiken”, säger Benny Svensson (L).
Bild: Privat ”Samhällskl­imatet hårdnar, i synnerhet inom politiken”, säger Benny Svensson (L).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden