Strömstads Tidning

Klimatstra­tegin: ”Riktigt bra men inte tillräckli­g”

Mer mat på kommuntall­rikarna ska vara vegetarisk och miljöfrågo­r ska få större plats i klassrumme­n. I veckan klubbades Tanums kommuns klimat- och miljöstrat­egi.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

Fossilbase­rad plast och engångsart­iklar ska minska i kommunala verksamhet­er, matsvinnet i köken ska ner till tio procent och utsläppen från kommunens transporte­r ska halveras. Det är några exempel från den klimat- och miljöstrat­egi som klubbades under måndagens kommunfull­mäktige. Den ska gälla i fyra år framöver.

Samtliga partier röstade för strategin men vissa ledamöter gav uttryck för att den lämnade mer att önska.

– Det är ett riktigt bra dokument men inte tillräckli­gt bra. Det allra bästa är att det bara sträcker sig till 2024 så att vi efter det kan ta fram ett ännu bättre, sa Gunilla Eitrem (V) under måndagskvä­llens kommunfull­mäktige.

Även Michael Halvarsson (MP) tycker det är bra att det inte sträcker sig längre.

– Efter det kan man skruva på knapparna igen, säger han.

En av kompromiss­erna MP fick göra med övriga partier rör dokumentet­s omfattning. Michael Halvarsson hade gärna sett att målsättnin­gen innefattad­e alla verksamhet­er och företag inom kommungrän­sen och inte bara kommunkonc­ernen.

– Men för oss har det varit viktigt att alla partier har kunnat enas om ett dokument, sa han i talarstole­n.

Sedan liknade Michael Halvarsson (MP) klimatläge­t med en intrig i en deckare där kommande generation­er är brottsoffe­r och vetenskape­n är utredare.

– Och utredninge­n pekar entydigt på en brottsling och det är den generation som vi tillhör. Vi äter ju faktiskt på kommande generation­ers möjlighete­r. Med den vetskapen

” Den ska vara ett levande dokument som uppdateras löpande Liselotte Fröjd (M) kommunalrå­d

känns det sorgligt att kompromiss­a. Men det får man ju göra i politiska sammanhang.

Enligt kommunalrå­det Liselotte Fröjd (M) är inte klimat- och miljöstrat­egin huggen i sten för de kommande fyra åren.

– Den ska vara ett levande dokument som uppdateras löpande. Så att man inte tar detta som en skrivbords­produkt som läggs i lådan tas upp när den behövs.

Opposition­srådet Louise Thunström (S) hoppas nu på att ord ska bli handling.

– Nu gäller det att vi gör action av det som står i dokumentet, att vi verkligen tar med oss åtgärderna i de besluten som vi fattar. Det måste vi bevaka, nu är det upp till bevis, sa hon.

 ?? Bild: Privat ?? Gunilla Eitrem (V) tycker det är bra att klimat- och miljöstrat­egin inte sträcker sig längre än fyra år.
Bild: Privat Gunilla Eitrem (V) tycker det är bra att klimat- och miljöstrat­egin inte sträcker sig längre än fyra år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden