Strömstads Tidning

Uthålligt föreningsl­iv på Björneröds ridcenter

Ungdomar från stora delar av landet kommer på somrarna till Björneröds Ridcenter. Margareta Johansson och sonen Jan-Erik har hjälpts åt med att driva verksamhet­en som sedan slutet på 70-talet varit samlingspu­nkt för ridintress­erade.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

Första ridlägret arrangerad­es 1978 på Björneröds Ridcenter. Jan-Erik och Margareta tar plats runt matsalsbor­det i caféet. Margareta, som i dag är 85 år gammal, har kokat kaffe och ställt fram kakor på bordet.

Fyra decennier har passerat sedan första ridlägret. Margareta minns att de annonserad­e om lägret i Göteborgs-Posten. Uppslutnin­gen blev stor.

– Sommaren 1978 kom det mellan 35-40 barn. Det var jättekul eftersom jag hade varit med mina barn på många tävlingar. Många kom också från Göteborg. I dag är siffran uppe i 200, säger Margareta och berättar vidare att man även har omkring 15-20 helgläger om året.

Man hade också ridskola som lockade barn och unga från Strömstad och Halden.

– Nu kommer det människor till Björneröd från hela Sverige, säger Jan-Erik.

Jan-Erik Johansson, som i unga år blev intressera­d av ridsport, utbildade sig bland annat till ridlärare på Strömsholm. Han är också banbyggare och B-tränare i hoppning. Bra hästar, men även material och utrustning ser Jan-Erik som viktiga saker för att stimulera återväxt och intresse.

– Vi har också planer på att bygga om förläggnin­gen och ridhuset. Ridhuset stod klart 2005. Som mest kan vi ta in 35 hästar. I dag står det 25 hästar i stallet. Det kommer hit folk från hela Strömstad kommun, säger Jan-Erik Johansson.

Margareta Johansson är bördig från Kungsbacka. Till skillnad från Jan-Erik, som tävlat och tränat un

der många år, är hennes timmar i sadeln avsevärt färre.

Men Margaretas insatser för Björneröds Ridcenter är många och uppskattad­e. Delägare av ridcentret, och aktiva i verksamhet­en, är även Magdalena Johansson och Rebecka Olausson – döttrar till Margareta.

– Min huvuduppgi­ft är att laga mat. Jag hoppas att jag orkar med matlagning­en ett par år till, säger Margareta och skrattar.

Vad tror ni att ridcentret i Björneröd, under decenniern­a som gått, har betytt för samhället Krokstrand?

– Det är många barn från Krokstrand som ridit här genom åren. Visst har ridcentret haft en betydelse. Ridsport är bra sysselsätt­ning för ungdomar. De får lära sig att ta ansvar, hålla rutiner och får arbeta fysiskt, säger Jan-Erik och får instämmand­e av Margareta.

På Björneröd har man arrangerat tävlingar som Bohuscupen och hopptävlin­gar på höjden 1.30 meter.

Vid sidan av arbetet på ridcentret driver Jan-Erik eget företag inom stenbransc­hen.

– Vi arbetar så länge vi orkar. Man fäster sig vid hästarna, säger han.

Solen skiner över Björneröd. Margareta promenerar in i stallet. Hästarna har nyss fått mat. Björneröds­bon Mona Eggesvik tar tag i en av greparna. Mockning, utfodring och ridlärare för barnen är några av hennes arbetsuppg­ifter.

– Jag har jobbat här i sju år, det blir en livsstil. Då jag har svårt att sitta still passar det här jobbet mig jättebra. Jag får utlopp för min energi. Det är jättekul att intresset för våra ridläger är stort.

– Vi får ofta höra att vi har bra hästar, det är supervikti­gt. Jag trivs väldigt bra här, säger hon med ett leende medan Margareta ger henne en varm klapp på axeln.

I dag kommer det människor till Björneröd från hela Sverige

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Margareta Johansson och sonen Jan-Erik Johansson står inför en ny säsong med bland annat ridläger och ridskolor på Björneröds Ridcenter.
Bild: Thomas Bennelind Margareta Johansson och sonen Jan-Erik Johansson står inför en ny säsong med bland annat ridläger och ridskolor på Björneröds Ridcenter.
 ??  ?? Margereta Johansson och Mona Eggesvik samtalar i varmt samspråk om hästarna.
Margereta Johansson och Mona Eggesvik samtalar i varmt samspråk om hästarna.
 ??  ?? Margareta Johansson berättar att klubben har byggplaner för ridhuset.
Margareta Johansson berättar att klubben har byggplaner för ridhuset.
 ??  ??
 ??  ?? Picasso mumsar i sig kraftfoder och ser ut att trivas med tillvaron i boxen.
Picasso mumsar i sig kraftfoder och ser ut att trivas med tillvaron i boxen.
 ??  ?? Katterna njuter av solskenet.
Katterna njuter av solskenet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden