Strömstads Tidning

Digital brevlåda kan snabba på skatteåter­bäringen

Är du nyfiken på om du kommer att få återbäring eller behöver betala restskatt i år? Snart kommer beskedet – men det finns några knep du kan ta till redan nu för att minska väntetiden och få pengarna innan påsk.

- Cecilia Oscarsson cecilia.oscarsson@gp.se

Vårtecknen hopar sig trots att det bara är februari, och snart kommer ännu ett dimpa ner i brevlådan – skattedekl­arationen. För den som inte vill vänta längre än nödvändigt på beskedet om det blir skatteåter­bäring eller restskatt finns några saker som kan vara bra att tänka på redan nu.

Ett enkelt sätt att skynda på processen är att skaffa digital brevlåda hos Skatteverk­et. De med digital brevlåda kan få beskedet redan i slutet av nästa vecka. Om man dessutom deklarerar digitalt innan den sista mars kan man få sin eventuella skatteåter­bäring i början av april. Men då krävs att man har godkänt deklaratio­nen rakt av och inte gjort några ändringar eller tillägg.

Det finns fyra olika digitala brevlådor som du kan välja mellan för att få din post från Skatteverk­et och andra myndighete­r i digitalt format.

– De förifyllda uppgiftern­a har vi redan kontroller­at, så om man bara godkänner dem går det givetvis snabbare, säger Johan Schauman, deklaratio­nsexpert vid Skatteverk­et.

Han understryk­er dock att man inte ska hoppa över eventuella tillägg bara för att få pengarna tidigare.

– Självklart ska man inte godkänna uppgifter som man vet är fel eller låta bli att göra avdrag som man har rätt till bara för att få tidig återbäring, säger han.

En annan förutsättn­ing för att få pengarna tidigt är att man uppger vilket bankkonto man vill ha skatteåter­bäringen på. Något som är vanligt att missa om man exempelvis deklarerar för första gången eller om man nyligen har invandrat till Sverige.

– För den gruppen gäller först och främst att se till att man har ett mobilt bank-id, vilket är en förutsättn­ing för att man ska kunna ha digital brevlåda. Man får snabbt besöka sin bank och få hjälp med det. För att få deklaratio­nen i sin digitala brevlåda i år måste man ha skaffat digital brevlåda innan den 27 februari, säger Johan Schauman.

Han påpekar att det finns flera fördelar med den digitala brevlådan:

– För det första kan du få deklaratio­nen en månad tidigare. Dessutom kan du kolla den även om du befinner dig på resande fot. Sedan är det säkrare också. Det är visserlige­n inte jättevanli­gt att papperspos­t försvinner, men den digitala brevlådan kan bara du själv öppna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden