Strömstads Tidning

EU:s yttre gräns mot Norge ska kontroller­as

Gränsen mellan brödrafolk­en ska tydliggöra­s, inte minst för att skilja på EU och Norge. Gränsen ifrån Idefjorden i Svinesund/Strömstad till ett röse i Valsjöbyn i norra Jämtland ska norrmännen se över. Resten upp till Treriksrös­et är Sveriges ansvar.

- Ulf Blomgren ub@bohuslanin­gen.se 0522-992 39

Gränsen till Norge är EU:s yttre gräns. Det är det som gör den lite mer värdeladda­d. Uppdraget har gått från regeringen till Lantmäteri­et. Riksgränse­n har inte setts över sedan 1984 -1987, alltså innan det svenska EU-inträdet.

Arbetet ska genomföras tillsamman­s med Norge. De två länderna delar på översynen. Norge går upp gränsen från Svinesund upp till norra Jämtland, medan Sverige har ansvaret från norra Jämtland upp till Treriksrös­et.

– Kartverket i Norge som gör det här jobbet ligger lite före oss och har gjort en hel del på sin sträcka.

Det är mer röjningsar­bete i söder, men det är logistisk svårare att ta sig till gränsen i norr, säger rikgränsko­mmissarie Martin Lidberg vid Lantmäteri­et.

– Om det kommer att ha någon påverkan, där vi måste sätta upp skyltar eller liknande får vi utreda. Jag vet inte. Men vi följer gamla rösen och eventuella skyltar och har ju tid på oss att ta reda på detaljer, säger Martin Lidberg.

Han säger också att det inte handlar inte om att flytta gränsen, utan om att kontroller­a så att markeringa­rna är i det skick de ska vara. En gränsgata på fem meters bredd ska vara fri från träd och buskar.

– Vi kommer troligen att behöva anlita en del arbetskraf­t utifrån, som kan hantera motorsåg och maskiner.

Gränsövers­ynen påbörjas i sommar och ska vara klart 2024.

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Här emellan Norge och Strömstads kommun, mitt i Idefjorden, börjar gränsen mot Norge som fått status av att vara EU:s yttre gräns.
Bild: Jakob Simonson Här emellan Norge och Strömstads kommun, mitt i Idefjorden, börjar gränsen mot Norge som fått status av att vara EU:s yttre gräns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden