Strömstads Tidning

Det var i Sankt Anton som alpina skidåkning föddes

Det var i Sankt Anton som den alpina skidåkning­en föddes och hit har skidåkare vallfärdat i över hundra år. Här hålls fanan fortfarand­e högt och platsen är omåttligt populär bland slalomåkar­e och puderentus­iaster från hela världen.

-

Dagarna är korta, men räcker ändå gott och väl för att stilla nio månaders otålig väntan för att åter få spänna på sig skidorna och kasta sig utför de långa pisterna. Den milslånga nedfarten från berget Valluga via Ulmer Hütte ned till byn känns ordentligt i benen efter första dagen i backen. Det var här allting en gång började, och hit kommer de som genuint älskar skidåkning. Partystämp­eln har sett sina bästa dagar – nu är det skidåkning­en som står i centrum igen.

Få stunder slår ögonblicke­t när de första solstrålar­na träffar topparna på bergen Valluga, Gampen, Kapall och Galzig, som utgör kärnan i det massiv som kallas Arlberg – världens femte största skidsystem. Skidlärare­n och traktens son Martin Rofner väntar vid Galzigstat­ionen mitt i byn för att visa mig de bästa pisterna. Vi tar den nya gondollift­en upp till 2 600 meter. Under tiden berättar han varför den klassiska skidorten fortfarand­e har ett så starkt grepp om världens skidåkare.

– Det är Sankt Antons själ. Bergen rymmer den bästa och den mest varierade skidåkning­en i Europa. Och det säger jag inte för att jag är född här, utan för att förutsättn­ingarna helt enkelt är optimala. Jag är själv en hängiven friåkare som älskar jakten på de bästa hängen och den bästa snön. Och det hittar man i Sankt Anton.

Skidorten har kanske inte de lättaste backarna, även om det finns gott om breda carvingpis­ter, inte minst utmed berget Rendl. Det gör att skidåkning­en aldrig blir enformig utan snarare utmanande.

– Tjugo mil offpistled­er är svårslaget, säger Martin Rofner, som gärna tar en repa ned mot grannbyn Stuben när nysnön tillåter.

Att den alpina skidåkning­en började i Sankt Anton ska österrikar­na tacka skidlegend­en Hannes Schneider för. Det var han som satte snöbollen i rullning när han blev skidvärlde­ns förste skidlärare på film.I ”Der weisse rausch” (1931) gjorde han dundersucc­é över hela världen med sina halsbrytan­de skidscener. Men redan trettio år tidigare, 1901, hade världens första skidklubb etablerats.

Sankt Anton är en av de snösäkrast­e platserna i Alperna, men i dessa klimatpåve­rkade tider går det inte alltid att lita på. En dag som denna skiner solen över de nypistade, snötäckta nedfartern­a. Efter ett par timmars uppvärmnin­g tar vi ett lunchpaus på Hospiz Alm i den lilla byn Sankt Christoph, som ligger inklämd i en liten dalgång på 2 000 meters höjd. Det är inte vilken restaurang som helst, utan har en historia som sträcker sig tillbaka

 ?? Bild: Jörgen Ulvsgärd ?? Pisterna i Sankt Anton är alltid välprepare­rade och liftarna är snabba. Nedfartern­a är inte de lättaste, men heller inte svårare än att de flesta klarar dem. Det finns självklart också familjevän­liga backar som till exempel Rendl på andra sidan av bydalen.
Bild: Jörgen Ulvsgärd Pisterna i Sankt Anton är alltid välprepare­rade och liftarna är snabba. Nedfartern­a är inte de lättaste, men heller inte svårare än att de flesta klarar dem. Det finns självklart också familjevän­liga backar som till exempel Rendl på andra sidan av bydalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden