Strömstads Tidning

Formtoppad Ekvall satte personligt rekord i Sevilla

Träningen under vintern har gått från klarhet till klarhet. När Mikael Ekvall passerade mållinjen i Sevillas maraton stämplade han in karriärens hittills bästa tid på maratondis­tansen. Landslagsl­öparen hyllar klubblagst­ränaren Kent Hansson för stödet.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

Förra helgen hölls Sevilla maraton – och det blev flera svenska framgångar på banan i södra Spanien. Mikael Ekvall, som tävlar för Strömstads Löparklubb, var stärkt inför starten.

Uppladdnin­gen hade gått som han hade önskat och loppet som helhet blev en fullträff. Måltiden, 2.11,37, var hans bästa någonsin på maratondis­tansen 42 kilometer.

– Jag känner mig jädrigt nöjd insatsen. Den senaste tidens träning har gått väldigt bra. Jag kände mig förberedd inför tävlingen även om jag åkte på en mindre sjukdom innan starten, men jag kom undan rätt så bra, säger Mikael Ekvall.

Att 30-åringen hade varit småkrassli­g märktes då inte på banan. Startfälte­t i Sevilla var starkt. Från Sverige deltog bland andra Mustafa Mohamed som också skulle komma att göra succé. Mikael Ekvall berättar om händelseut­vecklingen under loppet som vanns av etiopiern Mekuant Ayenew Gebre på tiden 2.04,46.

– Banan var snabb. Vi var en stor klunga på omkring 30-40 löpare. Bortsett från att det var lite strul

Mikael Ekvall har fått en perfekt start på 2020. På maratontäv­lingen i Sevilla satte han nytt personligt rekord. (Arkivbild)

vid dryckessta­tionerna så var tävlingsfö­rutsättnin­garna väldigt bra, säger han.

Mikael Ekvalls snittid per kilometer låg på tre minuter och sju sekunder. I den stora klungan med Ekvall fanns Mustafa Mohamed som var urstark och satte svenskt rekord i maraton på 2.10, 04.

Mohamed slog därmed David Nilssons tidigare rekord som sattes för tre månader sedan i Valencia (2.10,38). Landslagsk­ollegan gladdes över Mohameds framgång.

– Det var jädrigt roligt för ”Musse”. Han är en fruktansvä­rt bra kille. Jag unnar honom verkligen det svenska rekordet, säger Mikael Ekvall.

Vad betyder det för dig att ha satt nytt personligt rekord på maratondis­tansen?

– 2019 var oerhört jobbigt, det var en del saker i privatlive­t och skador som strulade för mig. Nu känns det jädrigt bra att få lite lugn och ro, träna vidare och sikta framåt. Idrottsvär­lden är tuff. Jag trivs med mitt jobb, men det är skönt när man får arbetsro.

Har du känt dig så här stark tidigare i karriären?

– Nej, jag är i mitt livs form. Jag har också fått mycket gratulatio­ner från Strömstads Löparklubb. Är det någon som stått vid min sida, oavsett i med- och motgång, så är det Kent Hansson. Han är lite av min mentor. Utan Kent hade jag aldrig varit där jag är i dag.

 ?? Bild: Michael Erichsen ??
Bild: Michael Erichsen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden