Strömstads Tidning

”Bokrean är då man handlar till sig själv”

Nu unnar vi oss påkostade fackböcker, gamla guldkorn och fyller på barnens bokhylla. I tider då allt fler lyssnar på litteratur är bokrean den fysiska bokens tid att stå i centrum.

- Elin Swedenmark/TT

Det är under julhandeln som allra flest köper böcker. Förra året såldes det litteratur för 246 miljoner kronor i december, enligt statistik från Svenska bokhandlar­föreningen. Under bokrea-månaden i februari shoppade vi för 108 miljoner, vilket var den näst mest inkomstbri­ngande månaden. Bokrean drar in pengar.

Men det finns andra poänger än de rent ekonomiska med rean, framhåller Maria Hamrefors, ordförande för Svenska Bokhandlar­eföreninge­n. Då står tillgängli­gheten och läsglädjen i fokus.

– I julhandeln är det julklappar man köper, bokrean är då man handlar böcker till sig själv, gör egna fynd och passar på att få ett lager av läsning, med både böcker som är aktuella och klassiker man vill ha i sitt hemmabibli­otek, säger hon.

Numera har bokhandeln en stor mängd titlar på rean. Där finns nyheter som Augustpris­vinnande,

”Ålevangeli­et” av Patrik Svensson, hajpade ”Gileads döttrar” av Margaret Atwood och ”Löparna” av Nobelprist­agaren Olga Tokarczuk.

Erik Wikberg, forskare vid Handelshög­skolan i Stockholm, menar att konsumtion­smönstren förändras något under rean. Folk tar sig till butikerna för att botanisera, vilket gör att inte bara nyheterna går åt.

– Det kan ju också gå en del klassiker och sådant som finns på backlisten, man kanske köper lite annorlunda böcker än man brukar där, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden