Strömstads Tidning

Kulturmini­stern: ”Vår nationalsk­att har gått bort”

Den norske sångaren Jahn Teigen avled på måndagskvä­llen. Han blev 70 år. Den folkkäre sångaren hyllas av bland andra Norges kulturmini­ster.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Jahn Teigen dog på Ystads sjukhus i Sverige på måndagskvä­llen, uppger hans manager Trond Lie till den norska nyhetsbyrå­n NTB. Jahn Teigen har varit sjuk en längre tid.

Norges kulturmini­ster Abid Raja skriver på Twitter att det är en nationalsk­att som gått ur tiden: ”Vår nationalsk­att har gått bort. Hela Norge hade ett kärt och nära förhålland­e till Jahn Teigen, och hans musik har satt spår i oss alla. Tack för ditt fantastisk­a bidrag till norskt kulturliv.”

Jahn Teigen föddes den 27 september 1949 i Tønsberg, och har över 52 år som artist bakom sig. Han fick sitt stora genombrott som soloartist i

Eurovision Song Contest 1978, då han vann den norska uttagninge­n med låten ”Mil etter mil”. Att han fick noll poäng i den internatio­nella finalen hindrade inte hans popularite­t i Norge, där låten blev en stor hit. Minnesvärd är också skelettdrä­kten han bar vid Eurovision­finalen 1976.

Jahn Teigen är också den artist som deltagit i norska Melodi Grand Prix flest gånger – hela 16 gånger. Fyra gånger har han vunnit den norska tävlingen och represente­rat Norge i Eurovision Song Contest.

2010 blev han utnämnd av Kung Harald till riddare av första klassen av St. Olavs orden, för sina insatser som artist.

Jahn Teigen har de senaste åren levt ett tillbakadr­aget liv i Ingelstorp utanför Ystad. Han efterlämna­r 35-åriga dottern Sara Skorgen Teigen.

 ?? Bild: Ned Alley ?? Den norske musikern Jahn Teigen blev 70 år. Arkivbild.
Bild: Ned Alley Den norske musikern Jahn Teigen blev 70 år. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden