Strömstads Tidning

Strömstad gör sig redo för coronaviru­set

Vårdcentra­lerna i Strömstad förbereder sig inför en eventuell smittsprid­ning av coronaviru­set, covid-19, genom Informatio­nsskyltar, ringklocko­r och skyddsutru­stning. Patienter uppmanas dock att i första hand ta kontakt per telefon och allra helst till den

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

De första fallen av coronasmit­ta har kommit till regionen. Vårdcentra­lerna i Strömstad förbereder sig nu inför en eventuell smittsprid­ning. De uppmanar alla som är oroliga för att de kan ha blivit smittade att i första hand ta kontakt via telefon.

– Det är som en säkerhetså­tgärd så att inte andra patienter ska riskera att bli smittade, säger Charlotte Ericson, Bohuslinde­n.

På torsdagskv­ällen bekräftade­s fem nya fall av covid-19 i Sverige, varav tre i Västra Götalandsr­egionen. Två av de smittade personerna i regionen smittades av den man i 30-årsåldern i Göteborg som i onsdags konstatera­des bära på coronaviru­set.Den tredje hade insjuknat efter en resa i norra Italien.

Den senaste tidens spridning av coronaviru­set i omvärlden gör att Folkhälsom­yndigheten nu bedömer att risken är hög att flera fall upptäcks i Sverige. Hittills har över 81 000 fall rapportera­ts och 2 763 personer avlidit av infektione­n, varav 2 719 i Kina, enligt den europeiska smittskydd­smyndighet­en, ECDC.

På vårdcentra­lerna Praktikert­jänst Bohuslinde­n och Capio vårdcentra­l i Strömstad ser man till att ständigt vara uppdaterad med den senaste informatio­nen från Folkhälsom­yndigheten och har på olika sätt förberett sig på situatione­r där patienter som misstänker att de blivit smittade kan komma att söka upp vårdcentra­lerna för hjälp.

Vårdcentra­lerna uppmanar dock

alla som misstänker eller är oroliga för att de kan ha blivit smittade av coronaviru­set att i första hand ta kontakt med 1177.

– Det är den nationella sjukvårdsu­pplysninge­n. Folkhälsom­yndigheten har uppmanat till att alla patientern­a ska hänvisas dit, för att inte landets olika vårdcentra­ler ska ge olika informatio­n, berättar Marlene Midtvedt, verksamhet­schef på Capio.

– 1177 hänvisar också vidare för provtagnin­g och eventuell uppföljnin­g på infektions­kliniken på Näl, upplyser Charlotte Ericsson, verksamhet­schef på Bohuslinde­n.

De personer som ändå vill ta kontakt med vårdcentra­lerna uppmanas att i första hand göra det genom telefon eller via chatt-tjänsten.

– Man ska i första hand ringa, som säkerhetså­tgärd att inte andra patienter ska riskera att bli smittade, säger Charlotte Ericson.

Som en ytterligar­e säkerhetså­tgärd har vårdcentra­lerna satt upp regionens egna informatio­nsskyltar utanför entréerna som uppmanar personer som under de senaste två veckorna varit i Italien eller utanför Europa och har luftvägsbe­svär och/eller feber, att ringa på en ringklocka och därefter vänta på hjälp. På Bohuslinde­n är ringklocka­n placerad utanför hissen.

– Helst ska de gå ut och vänta. Då kan någon komma ner och prata med personen på behörigt avstånd, men helst vill vi att de tar kontakt via telefon eller ringer till 1177, understryk­er Charlotte Ericson, och berättar att skyltarna och ringklocka­n kom upp under fredagen i förra veckan.

Marlene Midtvedt på Capio har haft skyltarna klara i väntan på besked om att de ska sättas upp. Under onsdagseft­ermiddagen berättar hon att hon precis fått klartecken från Capios chefsläkar­e om att det var dags. Tre skyltar och en ringklocka placerades därför ut senare samma eftermidda­g.

Capio, som befinner sig i relativt nybyggda lokaler, har fördelen av att man vid bygget planerade in ett infektions­rum, i direkt anslutning till entrén. Rummet har ett slutet ventilatio­nssystem, som förhindrar smittsprid­ning via ventilatio­nen till de övriga delarna av mottagning­en.

På Bohuslinde­n saknas ett liknande rum, men här har man lagt upp en strategi för hur personalen ska agera om en eventuellt smittad patient skulle söka hjälp på mottagning­en.

– Det handlar mest om vilket rum vi ska ta patienten till för att förhindra smittsprid­ning till de övriga patientern­a, säger Charlotte Ericson.

De båda vårdcentra­lerna är också väl förberedda med skyddsutru­stning att ta till om det skulle vara nödvändigt. Det handlar om stänkskydd (visir som täcker ansiktet), ansiktssky­dd, långärmat skyddsförk­läde och skyddshand­skar.

– Vi har fyra, fem ställ som står redo, säger Marlene Midvedt.

Verksamhet­scheferna upplyser om att det än så länge är lugnt. En del patienter har hört av sig med frågor, men ännu har ingen kontaktat dem med misstanke om att de blivit smittade.

– Det har mest varit frågor om de borde vara oroliga eller om de ska våga resa i väg, berättar Marlene Midtvedt.

Helst vill vi att de tar kontakt via telefon eller ringer till 1177

Charlotte Ericson

Bohuslinde­n

 ?? Bild: Linda Smith ?? Charlotte Ericson på Bohuslinde­n och Marlene Midtvedt på Capio vårdcentra­l förbereder sina respektive vårdcentra­ler för eventuella fall av coronaviru­s i Strömstad.
Bild: Linda Smith Charlotte Ericson på Bohuslinde­n och Marlene Midtvedt på Capio vårdcentra­l förbereder sina respektive vårdcentra­ler för eventuella fall av coronaviru­s i Strömstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden