Strömstads Tidning

Strömstad går före i strandskyd­dstillsyne­n

När kommunens inspektöre­r granskade en liten del av Strömstads kust, en sträcka på några hundra meter på Lindholmen, hittade man tio förmodade svartbygge­n på strandskyd­dat område.

- Ulf Blomgren

Av 55 kommuner i två län deltog endast 17 i det stora strandskyd­dsprojekte­t. Bland dem Strömstads kommun, där nu tio strandnära byggen ifrågasätt­s.

– Vi driver de fallen och tittar närmare på sju av dem. Men i hela kommunen finns troligen rejält många fler att granska av oss, befarar Fredrik Werling, miljöinspe­ktör vid Strömstads kommun.

Han är en av flera miljöoch hälsoskydd­sinspektör­er i kommunen, som nu tar sig an den känsliga frågan att leta upp svartbygge­n i strandkant­en.

Var drar ni själva gränsen för kontroller­na här i kommunen?

– Vi har renodlat lite och fokuserar på området närmast strandlinj­en och byggen som kan påverka djurlivet eller hindra allmänhete­ns tillträde, säger Fredrik Werling.

– Vad vi gör är att följa upp strandskyd­dsdispense­r genom att jämföra bygglov och fotografie­r från luften som finns i arkivet, med hur det ser ut just nu. Det är ingen överdrift att tro att det finns ganska mycket mer att ifrågasätt­a, än de fall vi har igång just nu, bedömer Fredrik Werling.

I ett större regionalt samarbetsp­rojekt gick över 50 kommuner i Västra Götaland och Halland tillsamman­s med länsstyrel­serna samman i juni i fjol. Projektets mål var att se hur strandskyd­det följs.

En av de miljöfrågo­r man bestämt sig för att titta närmare på är hur strandskyd­det efterlevs. Men den frågan är känslig och ställs ofta emot näringsliv­ets utveckling och inflyttnin­g av människor. Endast 17 av kommunerna valde slutligen att fortsätta att granska just strandskyd­det.

Samarbetsp­rojektet avslutades i januari i år och nu går Strömstad vidare.

Tanum är, trots sin kuststräck­a, ett exempel på kommuner som inte är med i den här specialsat­sningen, som går ut på att rensa stränderna från otillåtna byggnation­er.

Strandskyd­dsområdet är generellt 100 meter, men har

Misstänkt olagligt upplagd flytbrygga någonstans i Västra Götaland.

på sina håll utökats till 300 meter av länsstyrel­sen.

– Det är ju möjligt att söka dispens i efterhand. Det har vissa gjort. Vi utfärdar föreläggan­den tar ut tillsynsav­gift och kan förelägga om att ta bort bygget, vilket det nu är ett hus en brygga eller något annat. I hela kommunen finns troligen många fler all att granska än de vi jobbar med just nu, säger Fredrik Werling.

– Att få en strandskyd­dsdispens är svårt redan från början och det ska inte vara enklare om man söker i efterhand.

Tillsynen av Strömstads kommuns stränder ska fortsätta i flera år till.

 ??  ??
 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden