Strömstads Tidning

Nu ökar arbetslösh­eten – fyra tips till Västra Götalands chefer

-

Mycket tyder på att Sverige nu är på väg mot en konjunktur­nedgång, bland annat ökar nu arbetslösh­et i landet. I Västra Götaland var arbetslösh­eten 6,6 procent i januari, en ökning med 0,5 procentenh­eter, jämfört med januari förra året.

I en konjunktur­nedgång kan även chefer och ledare bli av med sina jobb. Allt fler svenskar har i dag arbetsleda­nde funktioner. År 2017 hade minst 376 000 personer en arbetsleda­nde befattning, 35 000 fler än 2014.

Många chefer är i dag inte med i någon a-kassa, och står utan trygghet om de skulle förlora jobbet. Det inte alla vet är att ett medlemskap i en a-kassa går att kombinera med de inkomstför­säkringar som många fackförbun­d erbjuder, oavsett fack och a-kassa.

Vårt råd till alla chefer, ledare och egenföreta­gare är att så snart som möjligt hitta rätt a-kassa för dig. Är du med i a-kassan har du en ekonomisk grundtrygg­het om du skulle bli av med jobbet.

Om du trots allt skulle drabbas är det här våra bästa tips:

1. Anmäl dig till Arbetsförm­edlingen första dagen du är arbetslös. Då har du möjlighet att få ersättning redan från den dagen. Det är också viktigt för att du ska kunna behålla din sjukpennin­ggrundande inkomst, SGI.

2. Kontakta din a-kassa och ansök om ersättning. Hur mycket pengar du kan få beror bland annat på hur mycket du har jobbat tidigare och om du har någon inkomstför­säkring i ett fackförbun­d. Din a-kassa är expert på frågor om hur mycket ersättning du kan få.

3. Läs all informatio­n från Arbetsförm­edlingen. Från och med nu i vår kommer Arbetsförm­edlingen vara tydligare med vilka krav som gäller för arbetssöka­nde för att de ska ha rätt till ersättning från a-kassan.

Därför behöver du läsa all informatio­n du får från Arbetsförm­edlingen och följa alla råd och instruktio­ner.

4. Intensifie­ra ditt nätverkand­e. Avsätt gärna tid varje dag till att kontakta människor i ditt nätverk. Är du inte redan aktiv på Linkedin bör du bli det. Skriv gärna egna inlägg och kommentera andras, då syns du.

I en konjunktur­nedgång kan även kompetenta chefer och ledare bli arbetslösa. Då är det viktigt att du har en ekonomisk grundtrygg­het genom a-kassan. Sedan gäller det att du är aktiv för att så snabbt som möjligt skaffa nytt jobb. Anna-Greta Gårding chef för Ledarnas a-kassa

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden