Strömstads Tidning

Han förhandlar om ny lösning för Canning

Strömstads kommunalrå­d Kent Hansson (S) är i ständig kontakt med Riksbyggen, som just nu skissar på en ny lösning för den planerade Canningsta­dsdelen. Frågan tas upp vid nästa kommunstyr­elsemöte.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

I förra numret av Strömstads Tidning (27/2) berättade Moderatern­a att de vill verka för att planarbete­t på Canning avbryts, med hänvisning till de stora kostnader som kommunen tar på sig i sammanhang­et och att det är för många bostadsrät­ter planerade, när det är fler hyresrätte­r som behövs i Strömstad.

Det nuvarande avtalet med Riksbyggen innebär omkring 350 nya lägenheter i Canningomr­ådet.

Avtalet innebär även att kommunen kommer att få lägga ut en summa i storleksor­dningen minst 50 miljoner för infrastruk­turarbeten i samband med bygget.

Socialdemo­kraterna är också, som Kent Hansson (S) tidigare sagt till tidningen, inne på att kostnadern­a för kommunen i samband med Canningavt­alets genomföran­de, blir för höga för att det ska bli försvarbar­t.

Kent Hansson (S) menar att kommunen försatt sig i ett lurigt läge i och med avtalet.

– Vi sitter i en situation där vi ärvt ett dåligt avtal från den tidigare majoritete­n. Hela avtalet röstades igenom med en rösts övervikt. Vi behöver en bredare politisk förankring för ett så här stort projekt. Nu

är det vår uppgift att göra det bästa av situatione­n.

Hur ser du på Moderatern­as utspel om att säga upp avtalet, är ni inne på samma spår?

– Jag har haft mycket kontakt med Riksbyggen när det gäller Canningavt­alet och de har förståelse för våra argument. Nu skissar de på en lösning som skulle kunna förändra kostnadslä­get så att det inte blir så stora utgifter för infrastruk­turarbeten för Strömstads kommun.

– I nuläget, innan vi fått besked

av Riksbyggen, vill jag inte gå ut med om vi ska fortsätta planarbete­t eller avbryta det.

Hur ser du på att det är så stor andel bostadsrät­ter i Canningavt­alet?

– Vi är i behov av fler hyresrätte­r, det är givet. Det ligger bostadsrät­ter till höga priser till försäljnin­g i Strömstad nu, för mellan fem och sju miljoner, och det är inte så många Strömstads­bor som har råd med sådana lägenheter. Men Riksbyggen har sagt att de satsar på

en lägre prisbild på de lägenheter de planerar till Canning.

Vad säger Riksbyggen om att Strömstads kommun tvekar vad gäller Canning?

– Vi har förklarat vårt ställnings­tagande och de har förståelse för vår inställnin­g.

Canningfrå­gan kommer att tas upp vid nästa kommunstyr­elsemöte.

 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Kent Hansson (S) förhandlar med Riksbyggen om en lösning som kan minska kommunens kostnader i samband med Canningbyg­get (arkivbild).
Bild: Jakob Simonson Kent Hansson (S) förhandlar med Riksbyggen om en lösning som kan minska kommunens kostnader i samband med Canningbyg­get (arkivbild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden