Strömstads Tidning

”Vi har alltid haft ett stort miljöengag­emang”

Bottnafjor­dens inköpsföre­ning bärs av 160 medlemmar och alla jobbar i butiken. Två decennier har gått sedan den bildades och nu jobbar medlemmarn­a för att öka utbudet av lokala råvaror.

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

I butiken står en mängd säckar med linser, bönor, ris och pasta. På hyllorna är lokalt bakade kakor uppställda och i kylen står mejerivaro­r från Grebbestad.

Tidigare har föreningen­s fokus varit ekologisk mat, men med tanke på klimatomst­ällningar väljer de nu att ta in mer råvaror från trakten.

– Vi har alltid haft ett stort miljöengag­emang. Och nu med klimatnödl­äget har vi fått extra eld i baken. Man får vara beredd att lägga om sin kost, säger Lena Falkheden, som har varit aktiv i föreningen sedan starten.

Ett exempel på det är åkerbönan. Den är som mest populär i nordafrika­nska länder men går att odla även i Sverige. Medlemmen Marcus Nordgren köper bönan från Lilla Edet och skalar den själv.

De säljer även nakenhavre från

Trollhätta­n. Enligt Lena Falkheden är det ett utmärkt substitut till ris.

– Mycket går att odla här och därför blir det helt onödigt att importera det, säger Lena Falkheden.

Hon minns tiden i slutet av 90-talet när den lokala Ica-affären bommade igen. Då ville hon och ortsborna först ta över lokalen för att driva något kooperativ­t.

– Men det gick så fort, Gerlesborg­sskolan köpte huset och flyttade in sin verksamhet där. Det var jättetråki­gt att affären försvann.

Inte minst försvann en mötesplats, berättar hon.

– Vi var ett tiotal personer som reagerade kraftigt, vi delade ut lappar och hade stormöten och ur det började en inköpsföre­ning komma på tal.

I början var de endast 20 medlemmar och sortimente­t var mycket begränsat.

– Det var inte bara att vi ersatte en Ica-butik utan vi introducer­ade mat som tidigare bara fanns på hälsokosth­yllorna, säger ordförande Bengt Gustafsson.

Nu är de 160 aktiva medlemmar och alla har sin del i verksamhet­en. Föreningen har olika arbetsgrup­per som sköter beställnin­gar, packar upp, ansvarar för sortimente­t och håller ordning i butiken.

– Man lägger ungefär fyra timmar i månaden, säger Bengt Gustafsson.

Nu fyller inköpsföre­ningen 20 år och på lördagen ska det firas med ett knytkalas med över hundra anmälda gäster. Att så många engageras tror Lena Falkheden beror på den sociala faktorn.

– Många säger att inköpsföre­ningen är en bra ingång till bygden. För nyinflytta­de blir det ett sätt att skapa kontakter, säger hon.

Mycket går att odla här och därför blir det helt onödigt att importera det

Lena Falkheden

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Bengt Gustafsson, Lena Falkheden och Gunnar Bäck är tre av inköpsföre­ningens 160 aktiva medlemmar.
Bild: Arvid Brandström Bengt Gustafsson, Lena Falkheden och Gunnar Bäck är tre av inköpsföre­ningens 160 aktiva medlemmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden