Strömstads Tidning

Lärde sig norska för att kunna läsa Erlend Loe i original

-

Vår Profil är en känd amerikansk politiker. Han talar flera främmande språk: Franska, spanska, italienska, arabiska, dari och norska.

Det är en imponerand­e lista. Men hur i allsindar kommer det sig att han kan tala norska?

När den norske författare­n Åsne Seierstad träffade honom på en musikfesti­val i Texas blev hon helt ställd, då han började prata med henne – på flytande norska.

Saken har en märklig förklaring. Vår Profil är mycket intressera­d av litteratur. En av hans stora favoriter är den norske författare­n Erlend Loe. Vår Profil är en litterär finsmakare Han ville absolut kunna läsa Loe på originalsp­råket! Därför lärde han sig norska!

Vill man bli president är det bra att kunna tala många språk. Men det är inte alla som kan det. Trump och Obama talar bara engelska. George W Bush kan spanska. Putin talar utmärkt tyska. Han lär också kunna en del engelska, men undviker helst det språket.

Vår Profil heter Paul. Han har ett militärt förflutet och har tjänstgjor­t i Afghanista­n. Det finns gott om bilder av honom från den tiden. De visar honom klädd i kamouflage­mönstrad uniform och med mörka solglasögo­n. Han ser ut som en riktig hårding.

USA har ett mycket märkligt befordring­ssystem. Där kan man bli officer direkt, utan att behöva gå igenom den vanliga utbildning­en. Det gäller fall då den sökande anses ha meriter som kan passa till en speciell tjänst.

Paul hamnade i den här gruppen. Han anmälde sig till den amerikansk­a marinkåren 2009. Då var han 27 år gammal. Efter en kort utbildning utnämndes han till fänrik i reserven.

En reservoffi­cer tjänstgör bara ibland. Så vår

Profil kunde ägna sig åt annat i flera år. Men 2014 blev han inkallad och sändes till Afghanista­n. Där blev han underrätte­lseofficer i Kabul.

Vår Profil blev kvar i Afghanista­n i sju månader. Det blev en mycket orolig tid. Talibanern­a sköt raketer mot de amerikansk­a baserna. De placerade ut sprängladd­ningar på vägarna. Paul råkade ut för flera dramatiska incidenter, men hade tur och klarade sig oskadd.

Av det här förstår vi att vår Profil är mycket begåvad. Hans mamma Anne kommer ihåg att han började berätta roliga historier redan då han bara var tre år gammal.

Paul är enda barnet. Hans pappa Joseph var professor i engelska och hans mamma Anne var språkforsk­are. Kanske har han ärvt en del av sin begåvning från dem.

Vår Profil hade aldrig några problem i skolan. Han var en lugn elev. Kamraterna kom ofta till honom för att få hjälp med sina problem.

Efter skolan blev det universite­t. Där studerade vår Profil historia, litteratur, filosofi, politik och ekonomi. Han blev klar 2007. Vi har alltså att göra med en ganska lärd person.

Sedan började han arbeta med olika jobb inom politiken och affärsvärl­den. Det rullade på fram till 2011. Då blev Paul vald till borgmästar­e i sin hemstad South Bend, som har 100 000 invånare och ligger i Indiana.

Vår Profil är 173 centimeter lång. Han tjänar cirka en miljon kronor om året. Och han har skrivit en bok om sin uppväxt och sin tid som borgmästar­e i South Bend. Den heter ”Shortest Way Home” och berättar om hur han har försökt lösa stadens problem.

Så är han gift. Eftersom vår Profil är homosexuel­l så är han gift med en man. Hans make är en lärare som heter Chasten. De fann varandra via en kontaktsid­a på nätet och började sällskapa 2015.

Den 16 juni 2018 blev det dags för bröllop. Då gifte sig vår Profil med Chasten i St Jameskated­ralen i South Bend. Evenemange­t bevakades av både tidningar och tv.

Pauls sexuella läggning kan möjligen skapa vissa komplikati­oner för honom. Han har nämligen beslutat sig för att ställa upp som demokratis­k kandidat i det amerikansk­a presidentv­alet.

Vid det första nominering­svalet i Iowa vann han oväntat en knapp seger över sina medtävlare. Det skulle kunna innebära att han till slut faktiskt blir USA:s president.

I USA har presidente­rna tidigare alltid haft en ”First lady” vid sin sida. Om vår Profil vinner valet skulle Chasten bli USA:s ”First gentleman”. Det skulle säkert sätta myror i huvudet på många människor.

Vem är han?

” 2014 blev han inkallad och sändes till Afghanista­n. Där blev han underrätte­lseofficer i Kabul.

Förra veckans Profil: Charles de Gaulle (1890–1970) var en fransk statsman, politiker och militär. Han ledde de fria franska trupperna under andra världskrig­et, var regeringsc­hef 1944–1946 samt Frankrikes president 1959–1969.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden