Strömstads Tidning

”Prövningen­s stund”

- Bengt Magnusson präst i Strömstads pastorat

”Prövningen­s stund” är temat vid minst ett par tusen gudstjänst­er i vårt land i morgon, första söndagen i fastan. Vi befinner oss i kyrkoårets ”fastetid”, då det är 40 dagar från i onsdags, ”askonsdage­n”, till ”stilla veckan”, påskveckan. Evangelier­na berättar att också Jesus prövades i en fastetid på 40 dagar, 40 som förövrigt är ett återkomman­de tal i Bibeln.

Bokstavlig fasta under fastetiden är inte lika vanlig nu som förr. Men i Svenska kyrkan tänker vi oss en tid för eftertanke och för att söka oss närmare Gud. Själv vill jag inte minst den tiden, reflektera över det Jesus gjorde för oss när han bejakade ”prövningen­s stund” och blev oss till frälsning.

Många i vår värld upplever i dessa dagar ”prövningen­s stund” på grund av coronaviru­set och smittsprid­ningen och i flyktinglä­ger i delar av världen utsätts människor för ofattbara prövningar. För oss som befinner oss i ett av världens tryggaste länder, kan det vara nyttigt att inte bara ta tryggheten för given. Tyvärr är det ju också så att antalet människor i utanförska­p och misär, blir fler och fler också i vår del av världen.

Nu är inte fastetiden slutet, utan den pekar fram emot en påskdag då vi firar segern som vanns när Jesus genomgått ”prövningen­s stund”. Jesu Kristi seger över av sjukdom och död, när hans död blev oss till evigt och oförstörba­rt liv.

Önskar dig en dig en fastetid med reflektion som ger styrka och nya insikter. Be också gärna med mig i söndagens psaltarpsa­lm som följer:

Till dig, Herre, tar jag min tillflykt, svik mig aldrig!

Du som är trofast, rädda mig, lyssna på mig, skynda till min hjälp. Var min klippa dit jag kan fly,

borgen där jag finner räddning.

Ja, du är min klippa och min borg.

Du skall leda och styra mig, ditt namn till ära.

Du skall lösa mig ur snaran de gillrat, du är min tillflykt.

Jag överlämnar mig i dina händer.

Ps 31:2-6

Bokstavlig fasta under fastetiden är inte lika vanlig nu som förr

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden