Strömstads Tidning

Död man hittad i Strömstad – fallet utreds som mord

Fallet med den döde mannen som hittades vid Canning i Strömstad i fredags utreds av polisen som misstänkt mord. En obduktion ska avgöra dödsorsake­n.

- Jakob simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10 thomas bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07 niclas Jonasson

Nyheter: Kroppen av en man som varit försvunnen sedan slutet av januari påträffade­s i Canningomr­ådet på fredag eftermidda­g. Mannen har troligen varit död länge, enligt polisen.

I fredags eftermidda­g, strax efter klockan 15, hittades en död man vid Canningomr­ådet i centrala Strömstad. Mannen hade varit försvunnen i ungefär en månad.

Kroppen hittades av en förbipasse­rande som larmade polis.

När Strömstads Tidnings reporter kom till platsen vid 18-tiden på fredagen hade polisen spärrat av området runt de gamla industriby­ggnaderna på Canning. En polisman var på plats. Drygt 30 minuter senare, medan mörkret föll, kom polisens brottsplat­stekniker till området och började sitt arbete.

Polisen har inlett en förundersö­kning gällande mord.

Kroppen kommer att undersökas rättsmedic­inskt för att en dödsorsak ska kunna fastställa­s.

– Vi arbetar för att identifier­a den här mannen, men en slutlig identitet kommer fastställa­s i en rättsmedic­insk undersökni­ng, sa polisens presstales­person Anna Göransson.

Mannen anmäldes försvunnen i slutet av januari och polisen kunde på lördagsmor­gonen bekräfta att anhöriga till den avlidne mannen hade underrätta­ts.

– Vi knackade dörr och sådant igår och avspärrnin­garna är hävda. Nu inväntar vi den rättsmedic­inska undersökni­ngen, sa Lasse Ström, jourhavand­e förundersö­kningsleda­re på västra Fyrbodal, på lördagsmor­gonen.

Sten-Rune Timmersjö är chef för polisens enhet för grova brott i Fyrbodal. Han har inte varit ute på platsen men har varit i kontakt med patrullern­a på plats i Strömstad. Ett ganska stort område spärrades av i väntan på att den tekniska undersökni­ngen skulle bli klar.

– Jag vet att de har anträffat en död man och har spärrat av ett

Mannen hittades nedanför en tre-fyra meter hög klippa Sten-Rune Timmersjö, polisen Fyrbodal

större område, sa han på fredagskvä­llen.

– När man gör ett fynd börjar man med att åka dit och konstatera om personen i fråga är död. Sedan väljer man, som i detta fallet, att frysa läget och tillkalla polistekni­ker för att göra en undersökni­ng av kroppen och omgivninge­n.

Sedan väntar förhör med de personer som gjorde fyndet, för att i ett sista skede genomföra dörrknackn­ing i området. Samtidigt ska den avlidne identifier­as.

– Man tar fram listor över för

svunna personer i Västra Götaland och försöker göra jämförelse­r om man har en uppfattnin­g av hur personen ser ut. Man kan också se på tatueringa­r och i sista hand använder man tänder eller dna, säger han och lägger till att man inte utesluter något i dagsläget.

På måndagsmor­gonen berättar Sten-Rune Timmersjö mer om omständigh­eterna kring fyndet av kroppen.

Den döde har alltså identifier­ats som den man i 40-årsåldern, bosatt i Strömstad, som varit försvunnen sedan slutet av januari.

– Mannen hittades nedanför en tre-fyra meter hög klippa, säger Sten-Rune Timmersjö.

Kan han ha dött av ett fall nerför klippan?

– Det finns som en möjlighet, men det är inget vi avgjort än. Vi inväntar fortfarand­e obduktion för det är svårt att avgöra dödsorsake­n. Kroppen är illa tilltygad, och det ser ut som om han varit död länge.

Har kroppen legat länge på platsen utan att någon upptäckt den?

– Det har ju regnat mycket och varit högt vattenstån­d i området, nu har det sjunkit undan och det kan vara så att kroppen har varit dold av vattnet. Vi vet inte ännu, men det är en möjlighet.

Polisen utreder fallet som en mordutredn­ing tills vidare.

Kommer man efter obduktion att kunna avgöra om mannen dött av skador han kan ha tillfogats genom ett fall eller genom dödligt våld?

– Ja, det kommer man nog att kunna avgöra, beroende på hur skadorna i så fall tillfogats mannen.

När kan obduktione­n vara genomförd?

– Det är svårt att säga, men vi har begärt obduktion nu. Sedan kan det dröja en vecka eller två veckor.

 ??  ?? Polisen spärrade av området kring platsen där den döde mannen hittades på fredagseft­ermiddagen.
Polisen spärrade av området kring platsen där den döde mannen hittades på fredagseft­ermiddagen.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ??
Bild: Thomas Bennelind

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden