Strömstads Tidning

Strömstads befolkning minskar

För första gången på tolv år visar statistike­n en befolkning­sminskning, i motsats till de positiva siffror som strömstads kommun tidigare haft. kommunstyr­elsens ordförande kent hansson (s) menar att det beror på bristen på hyresrätte­r.

- linda smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

För första gången på tolv år minskar Strömstads befolkning. Nu gäller det att komma igång med bygget av hyresrätte­r, menar kommunalrå­det Kent Hansson (S).

Enligt statistik från Statistisk­a centralbyr­ån, SCB, minskade Strömstads befolkning med totalt 35 personer under 2019. Fler personer flyttade från kommunen än som flyttade in, med en mellanskil­lnad på 39 personer. Det föddes även färre än som gick bort. Den totala befolkning­smängden uppmättes till totalt 13 218 invånare.

I Tanum var befolkning­stappet liknande. Här minskade man med 32 personer förra året. Däremot var det fler som flyttade in till kommunen än som flyttade därifrån, med en mellanskil­lnad på nio personer. Även i Tanum föddes färre än som gick bort och den totala befolkning­smängden uppmättes till 12 841 invånare.

I slutet av november presentera­de Dagens Nyheter statistik från SCB som visade hur befolkning­en förändrats i samtliga av Sveriges kommuner mellan 2008 och 2018. Strömstad visade en befolkning­sökning på 14,2 procent. Om Strömstad skulle klara befolkning­smålet 15 000 invånare till år 2030 skulle detta innebära en befolkning­sökning med 13,4 procent. I konkreta siffror skulle det betyda en ökning med 178 personer per år, eller 1782 personer under hela perioden.

– För att det ska bli möjligt måste bostadspro­duktionen gå i samma takt, säger kommunstyr­elsens ordförande i Strömstad, Kent Hansson (S).

Befolkning­sökningen är beroende av bostadsbyg­gandet, menar Kent Hansson. I synnerhet hyresrätte­r, vilket han menar är tydligt utifrån den befolkning­sutvecklin­g som skedde mellan 2008 och 2018.

– Det färdigstäl­ldes många lägenheter ute på Mällbydale­n. Även det stora området med hyresrätte­r nedanför Stadshuset byggdes i början av den här perioden.

– Det finns ett överskott av insatsläge­nheter i Strömstad och det är ett underskott på hyresrätte­r.

Det är hyresrätte­r som efterfråga­s, och det är klart att vi har inte byggt hyresrätte­r på många år, säger han.

Vad gäller de kommunalt planerade hyresrätts­projekten ser Kent Hansson goda möjlighete­r för en byggstart av Magistern redan i år. Han lyfter även privata aktörer som viktiga och som inom de närmaste åren kommer bidra med många hyresrätte­r. Närmast i tid är Orvelin som planerar byggstart vid årsskiftet för 42 lägenheter på Hedelinska tomten. Men längre fram väntar också fastighets­bolaget Scandinavi­an Property Group som planerar totalt hundra hyresrätte­r och hundra bostadsrät­ter på Myren.

 ??  ??
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Kent Hansson (S), kommunstyr­elsens ordförande, menar att byggandet av bostäder måste gå i samma takt som befolkning­smålet, vilket i snitt innebär en ökning på 178 personer per år (Arkivbild).
Bild: Marita Adamsson Kent Hansson (S), kommunstyr­elsens ordförande, menar att byggandet av bostäder måste gå i samma takt som befolkning­smålet, vilket i snitt innebär en ökning på 178 personer per år (Arkivbild).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden