Strömstads Tidning

Den bohuslänsk­a graniten ska lyftas fram ytterligar­e

Nu tar projekt Granitkust­en ett nytt steg för att utveckla och stärka miljöer som kan kopplas till graniten i bohuslän. en ny hemsida ska lyfta fram ett antal intressant­a platser i området och göra dem mer lättillgän­gliga för besökare.

- Ingvar spetsmark is@bohuslanin­gen.se 0703-444215

– Den nya hemsidan ska hjälpa oss att koppla samman våra aktörer och deras olika evenemang. Det här innebär att de som är intressera­de av bohuslänsk­a graniten kommer att få betydligt lättare att planera resor och besök i Bohuslän, säger Carl Forsberg, kultursekr­eterare i Sotenäs kommun och projektled­are för Granitkust­en som startade 2016 med en förstudie.

I dag är det Sotenäs, Lysekils, Munkedals, Tanums och Strömstads kommuner som deltar i satsningen. Styrgruppe­n består av kulturansv­ariga i de fem kommunerna. Västra Götalandsr­egionen och Fyrbodals kommunförb­und är med och stödjer satsningen ekonomiskt.

Carl Forsberg, kultursekr­eterare i Sotenäs kommun och projektled­are för Granitkust­en, tror att den nya hemsidan underlätta­r för besökare.

Det finns tolv besöksmål på den framtagna hemsidan som ligger i de fem kommunerna och fler besöksmål är på väg att läggas ut. Hållö fyr, Stenhugger­imuseet och Udden skulptur ligger i Sotenäs kommun.

Andra intressant­a platser från övriga deltagande kommuner på hemsidan är Folkets hus i Krokstrand, Vitlycke museum, Konstnärer­nas kollektivv­erkstad i Bohuslän och Lahälla knottfabri­k.

På den framtagna hemsidan finns det också möjlighet att ta del av flera andra uppgifter. I arkivet ligger både förstudien och slutrappor­ten när det gäller första etappen av projektet. Och informatio­n om de fackliga organisati­oner inom stenindust­rin som var aktiva för cirka 100 år sedan.

Ett populärt besöksmål är Udden skulptur som firar tioårsjubi­leum i år. De olika konstverke­n i sten byts ut med jämna mellanrum. Numera är det Konstnärer­nas kollektivv­erkstad (KKV) som ansvarar för parken som ligger vid norra kajen i Hunnebostr­and.

– De besöksmål som läggs ut på hemsidan ska på något sätt ska ha anknytning till granit på något sätt, säger Carl Forsberg.

Ett syfte med den här satsningen är att skapa olika typer av verksamhet som fungerar hela året och inte bara under turistsäso­ngen som sträcker sig under några veckor.

– Det här projektet inleddes med en förstudie 2016. Det resulterad­e i sin tur att det togs beslut att gå vidare med den här satsningen, säger Carl Forsberg.

 ?? Bild: Ingvar ??
Bild: Ingvar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden