Strömstads Tidning

Vasaloppet blev lyckat projekt för familjen Ekelund

Peter Ekelund från Strömstad gjorde sitt fjärde Vasalopp. Med sig i spåret hade han denna gång sönerna Zackarias, Adam och David. – Det var den tuffaste upplagan hittills, säger Strömstads­bon.

- Johnny Fransson thomas bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

59-årige Peter Ekelund är på väg hem till Strömstad – och han gör det med ett leende på läpparna. För trots att det var rejält svåråkt lyckades han ta sig över mållinjen i Mora. Med sig på sträckan över 90 km hade han debutanter­na Zackarias, Adam och David.

– Nu är man lite mör i kroppen, fast konstigt nog så repar man sig ändå ganska så snabbt – men i går kväll var det värre, säger Peter och skrattar.

Uppladdnin­gen inför Vasaloppet blev inte lika rejäl som under tidigare år.

– Vi har varit i Norge några helger, samt i Härjedalen och Sälen, men vi hade velat åka mycket mer, säger han. Hur kändes starten?

– Det är alltid en speciell känsla att stå där med alla förväntans­fulla åkare. Det var häftigt.

Nu är man lite mör i kroppen, fast konstigt nog repar man sig ändå ganska snabbt Peter Eklund

Familjen kom upp till Sälen på fredagen. På lördagsför­middagen sken solen och förutsättn­ingarna var goda – men vädret slog om och på kvällen började snön falla.

– Det snöade hela natten, och även mitt på dagen under söndagen. Spåret blev jättemjukt – och det var i stort sett inga står. Framför allt blev det jobbigt backarna.

Det var tufft för alla, säger Peter Ekelund som säger att det var den tuffaste upplagan han deltagit i. Men Peter och sönerna kom i mål. – Det blev inget lopp där vi funderade över måltider, utan snarare handlade det om att vi skulle klara det. Det blev ett lyckat familjepro­jekt, säger han.

Vasaloppet är redan från början långt, och under gårdagens skidfärd mellan Sälen och Mora tog det extra lång tid då det var snö i spåren mer än halva loppet. Den snö som fattats hela vintern anlände natten innan tävlingsda­gen.

– Inget att göra åt! Det är bara att åka det man orkar och ibland försöka ligga bakom någon för att vila upp sig lite, säger den 47-årige veteranen Anders Sörensson från

Team Swedemount SC.

Men Sörensson fick kanske en något tuffare resa än de flesta. Han bröt nämligen en stav vid Smågan.

– Ja det var inte bra. Jag fick åka ganska länge innan jag fick tag i en annan stav, säger han.

Han gjorde sitt 29:e Vasalopp och siktar in sig på sitt 30:e i följd nästa år.

– Ja, det skulle vara att klara den bedriften. Jag gillar längdskidå­kningen och hoppas förstås på bättre träningsfö­rhållanden inför nästa skidsäsong, säger Anders Sörensson.

 ??  ?? Peter Ekelund från Strömstad ställde upp i Vasaloppet tillsamman­s med sönerna Zackarias, Adam och David.
Peter Ekelund från Strömstad ställde upp i Vasaloppet tillsamman­s med sönerna Zackarias, Adam och David.
 ?? Bild: Privat ??
Bild: Privat

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden