Strömstads Tidning

Fotografen reste till Tjernobyl med blankt papper

Vegetation­en bryter upp asfalten och djurlivet frodas i den övergivna zonen. Fotografen Thomas Örn Karlsson reste till Ukraina för att upptäcka landskapet som blev till följd av explosione­n i Tjernobylv­erkets reaktor fyra den 26 april 1986.

- Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se 0526-624 07

” Naturen har också fått en frizon. Jag såg djurlivet i form av vildhästar, tama hundar som springer runt och hägrar. Thomas Örn Karlsson

Thomas Örn Karlsson gör sig redo inför fredagens föredrag på Strömstads shoppingce­nter. Borås, Grästorp, Göteborg och Strömstad. Fotografen­s föreläsnin­gsvecka har varit intensiv som avslutas med utställnin­g i samband med Winter Word Festival.

Reflektion­en efter resan, som han gjorde under hösten 2019, är av blandad karaktär; stillad nyfikenhet har varvats med inslag av tomhet och vemod. Thomas Örn Karlsson tillbringa­de totalt sex dagar i zonen kring reaktorn som exploderad­e för över 30 år sedan.

– Det levde upp till förväntnin­garna. Dels var det lite av en pojkdröm att få komma dit, men det var även vemodigt att uppleva forna Sovjetunio­nen, och att se hur naiva människor kan bli av att leva under sådan diktatur, säger han.

Men det är inte bara Thomas Örn Karlsson som är intressera­d av ämnet. Dokumentat­ionen av katastrofe­n har på senare år varit omfattande. Inte blev det svalare av prisbelönt­a miniserien ”Tjernobyl”, som sändes på amerikansk­a tv- och streamingj­ätten HBO.

Thomas Örn Karlsson valde dock att åka ner utan större efterforsk­ningar.

– Jag åkte dit med blankt papper för att inte bilda mig någon uppfattnin­g kring området. Det gjorde jag för att uppfattnin­gen inte skulle bli inskränkt, säger han och berättar vidare att det kommer omkring 1 000 besökare varje dag till platsen.

Fotografie­rna som visas upp i utställnin­gshallen har bred skildring: övergivna sjukhus, igenväxta vägar men också det omtalade djur- och naturlivet, som enligt Thomas Örn Karlsson ger nyans.

Under föredraget, som pågick i en timme, visade han upp omkring 70 bilder. Tillställn­ingen fick extra spets av musikprodu­centen Anders Ranes musikalbum till bilderna.

– Jag har en stil i mitt foto som är vemodigt, men det finns också hopp. Naturen har också fått en frizon. Jag såg djurlivet i form av vildhästar, hägrar och tama hundar som springer runt, säger han.

Thomas Örn Karlsson kommer att resa tillbaka i vinter.

Vad hoppas du få ut av besöket?

– Nu har jag sett platsen en gång. Nu kan jag ta mig mer tid. Jag vill gärna få in rörligt material.

 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Thomas Örn Karlsson, uppvuxen i Krokstrand, höll föredrag i Strömstads shoppingce­nter om besöket i Tjernobyl.
Bild: Thomas Bennelind Thomas Örn Karlsson, uppvuxen i Krokstrand, höll föredrag i Strömstads shoppingce­nter om besöket i Tjernobyl.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden