Strömstads Tidning

vad gör s åt ungdomars kriminalit­et?

-

Att unga begår eller utsätts för brott är aldrig acceptabel­t. Samhället måste med kraft markera mot brottsling­arna – men än viktigare är det att se till att fånga upp unga på väg in i brottsligh­et i ett tidigt skede. Därför välkomnar vi att Moderatern­a nu (i en debattarti­kel 25/2) inte bara talar om hårdare straff utan även börjar tala om vikten av förebyggan­de insatser.

Vi socialdemo­krater har i regeringss­tällning varit med om att utarbeta ett 34-punktsprog­ram mot den grova, organisera­de brottsligh­eten. En av punkterna är just ett borttagand­e av ungdomsrab­atten på straff för myndiga ungdomar som begår upprepade brott. Utöver det finns också många punkter som syftar både till att skärpa straff, ge polisen mer verkningsf­ulla medel för att bekämpa brott och förebygga att ungdomar hamnar i kriminalit­et. Ett litet axplock:

Ett nytt straff för unga lagöverträ­dare, så kallad ungdomsöve­rvakning. Den unge ska kunna förbjudas att lämna hemmet under helgkvälla­r och helgnätter och detta ska bevakas med fotboja.

Skärpta straff för den som rekryterar unga till kriminalit­et.

Socialtjän­sten ska finnas på kvällar och helger i socialt utsatta områden och ska dessutom kunna gripa in tidigare och i fler situatione­r.

Obligatori­sk häktning för fler brott som rån, grov misshandel och grov utpressnin­g.

Ytterligar­e medel till LVU-placeringa­r.

Fler vårdplatse­r på Statens institutio­nsstyrelse.

De brottsbekä­mpande myndighete­rna får tillgång till hemlig dataavläsn­ing så att de kan komma åt kriminella­s krypterade kommunikat­ion.

Polisen ska få bättre möjlighete­r till husrannsak­an.

Socialdemo­kraterna är fast beslutna att knäcka de kriminella gängen. Den pågående polisopera­tionen Rimfrost visar att man faktiskt kan göra stora insatser mot den organisera­de brottsligh­eten. Under insatsen hittills har 192 personer frihetsber­övats och 293 vapen beslagtagi­ts. Det är verkliga insatser mot gängkrimin­aliteten som visar resultat på riktigt. Jörgen hellman paula holmqvist mats Wiking Socialdemo­kratiska riksdagsle­damöter från Fyrbodal

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden