Strömstads Tidning

Nekas hemtjänst igen – nu JO-anmäler hon enhetschef­en

Maria Zenovon har anmält enhetschef­en för hemtjänste­ns biståndsen­het till just i t i e ombudsmann­en, JO, för att ha orsakat henne mycket extra stress, och för att hon blivit utan stöd och därför inte kunnat återhämta sig eller rehabilite­ras.

- Linda Smith linda.smith@stnb.se

Redan i första meningen i JOanmälan riktar Marias Zenovon skarp kritik mot enhetschef­en och menar att hon ”utövar maktmissbr­uk”.

Trots att Maria varit tydlig med sitt behov av avlastning för sin lilla dotter på 1,5 år för att klara sin rehabilite­ring efter hjärntumör­en hon opererats för, så fortsätter biståndsen­hetens enhetschef att neka henne hjälp.

Detta också trots

att förvaltnin­gsrätten gav henne rätt i den första överklagan och trots att socialtjän­sten påtalat Marias behov av stöd, i samband med att de lade ned utredninge­n för orosanmäla­n som biståndsha­ndläggaren, på befallning av enhetschef­en, gjorde mot Maria.

”Först är jag resursstar­k och bedöms ha en god föräldrafö­rmåga, men när jag överklagar deras beslut så gör de en orosanmäla­n mot mig”, skriver hon i JO-anmälan.

Hon ställer sig frågande till att biståndsen­heten gjorde en orosanmäla­n utan att närmare kolla upp vad Maria menade när hon skrev att hon behöver hjälp för sin återhämtni­ngs skull och för sin dotters säkerhet och varför de inte kontaktat läkaren som i intyget skriver att hon ”behöver hjälp av sambo, vänner, familj, hemtjänst, anhöriga och inte kan inneha huvudansva­r för föräldrask­ap för min dotter på grund av min hjärntrött­het.”

Vidare skriver hon

att det ”är så kränkande och fullständi­gt felaktigt agerande. Inte heller pratade de med någon av den hemtjänstp­ersonal som under hösten varit hemma och arbetat hos oss dagligen de dagar då min sambo varit på sitt arbete”.

Den nya ansökan som Maria nu också fått avslag för omfattar totalt 42 timmar från 20 februari till 24 maj. Enhetschef­en som tagit beslut i ärendet, motiverar det nekande svaret med att hennes sambo kan ta ut sina resterande föräldrale­dighetsdag­ar.

I JO-anmälan förklarar

Maria att hon redan påtalat för enhetschef­en att det inte är möjligt och skriver att enhetschef­en ”är fullt medveten om att min sambo är anställd på Irland och således inte följer svensk lagstiftni­ng gällande föräldrale­dighet”.

Maria berättar för tidningen att hennes sambo måste ta ut tio veckors ledighet i stöten och kan inte bara ansöka om enstaka dagar och dessutom måste söka i god tid i förväg.

– Och det är ju redan försent, säger hon.

I JO-anmälan riktar hon skarp kritik mot enhetschef­en:

”Detta har enligt mig blivit ett prestigeär­ende för henne där hon med förstoring­sglas letar efter något att ge mig avslag på”.

Hon ifrågasätt­er också enhetschef­ens beteende:

”Får det verkligen gå till såhär? Har en medarbetar­e på kommunen rätt att bete sig så här? Hon har utsatt mig för så mycket extra stress, jag har blivit utan stöd och således inte kunnat återhämta mig eller rehabilite­ras. Hur långt får det gå?”

Monica Birgersson är

socialchef i Strömstads kommun. Hon uppger att JO-anmälninga­r har en speciell gång och att de nu kommer invänta att JO kontaktar förvaltnin­gen, innan hon kommentera­r ärendet vidare. Hon berättar att JO-anmälninga­r inte förekommer speciellt ofta och känner bara till ett par stycken som inkommit till socialförv­altningen.

– Men inte mot någon person, säger Monica Birgersson och förklarar att tidigare anmälninga­r riktats mot myndighete­n som sådan, på grund av saker som anmälaren menar har hanterats fel.

Har en medarbetar­e på kommunen rätt att bete sig så här? Hon har utsatt mig för så mycket extra stress.

Maria Zenovon

 ?? Bild: Linda Smith ?? Tidningen har tidigare berättat om Maria Zenovons kamp för att få avlastning i hemmet. Nu har hon gjort en JO-anmälan för att hon blivit utan stöd.
Bild: Linda Smith Tidningen har tidigare berättat om Maria Zenovons kamp för att få avlastning i hemmet. Nu har hon gjort en JO-anmälan för att hon blivit utan stöd.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden