Strömstads Tidning

Bedömninge­n av Canning splittrar 16-gruppen

Nyheter: Liberalern­a och Centerpart­iet vill fortsätta arbetet med Canningpla­nen.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se

Åsa Torstensso­n (C) och Lars Tysklind (L) anser att planerna för Canning, inklusive avtalet med Riksbyggen, ska fullföljas. Det är det bästa för Strömstad på lång sikt, menar de.

Den så kallade 16-gruppen, som består av M, C, L och MP, är därmed splittrad i frågan om Cannings framtid.

Efter Moderatern­as utspel om att Canning kan bli ”ett nytt Kebal”, med i stort sett enbart fritidsboe­nde, förklarar L och C att de vill betona att det fortfarand­e finns partier som vill fullfölja den inriktning som gäller i dag.

Det är ett långsiktig­t tänkande som på sikt är bra för Strömstad, förklarar Lars Tysklind (L) och Åsa Torstensso­n (C).

– Vi behöver utveckla det här området som legat så här sedan kommunen tog över marken 2007, säger de och ser ut över våta grusplaner.

De hänvisar också till kommunens rykte som samarbetsp­artner.

– Att fullfölja är att visa respekt för det arbete som är nedlagt tillsamman­s med Riksbyggen. Vi måste visa att vi har förmåga och kompetens och att vi kan fullfölja planer, säger Åsa Torstensso­n (C).

– Det är oerhört viktigt att Strömstads kommun är en stabil samarbetsp­artner. Andra som vill teckna avtal med Strömstad, vad tänker de om vi avbryter, tillfogar Lars Tysklind.

Ingen av dem tror på en risk att nya bostäder på Canning i första hand skulle köpas för enbart fritidsbru­k eller att en vikande marknad för bostadsrät­ter kommer att skapa problem.

– Varför skulle Riksbyggen bygga lägenheter som inte går att sälja, undrar de och hänvisar till företagets långa erfarenhet av bostadsbyg­gande och bostadsmar­knad.

– De bygger med en prisbild så det går att avyttra och ju fler bostäder som byggs desto större är chansen att äldre, billigare lägenheter blir lediga, säger Lars Tysklind, som också hänvisar till att Riksbyggen har en ”närmast ideologisk” vilja att bygga för ”vanligt” folk.

Att bygga ut hela Canning kommer att ta tid, betonar de också.

– Minst 15 år. Tången tog 20 år att bygga färdigt, påpekar Lars Tysklind.

Inte heller köper de argumenten från andra partier – M, S, SD och KD – att Canningpro­jektet innebär för stora kostnader för kommunen.

– Nollaltern­ativet – att det avbryts – innebär kostnader för kommunen på 36.6 miljoner. Då har vi bara fått en grund sanering av industrima­rken och parkerings­platser.

– Följer vi planen får vi 350 lägenheter, varav 90 hyresrätte­r. Slutsumman blir 41,3 miljoner, säger Lars Tysklind.

4,7 miljoner skiljer alltså alternativ­en åt.

– För det får vi bostäder och en djupsaneri­ng. Det är inte vettigt att avstå, anser de bägge politikern­a.

– Avbryter vi avstår vi 90 hyresrätte­r och får ingenting för 36 miljoner. Det vore dumsnålt, säger Åsa Torstensso­n.

Miljöparti­et är på samma spår, men förordar – som partiet gjort hela tiden – att man börjar med att bygga på en del av Skeppsbrop­latsen. Där behövs ingen marksaneri­ng och man behöver inte spränga berget. Det blir därför billigare och går snabbare, förklarar Bengt Bivrin (MP).

– Det blev en stor diskussion om detta i samband med valet och vi blev nedröstade. Jag kan förstå att det kanske var naturligt att göra så efter valdiskuss­ionen, men vi tycker fortfarand­e att det var fel.

Att först bygga på Skeppsbrop­latsen är därför MP:s huvudalter­nativ. I andra hand förordar partiet samma linje som L och C: att fortsätta med den inriktning som finns i dag.

– Det mesta av kostnadern­a har vi alla fall och Riksbyggen har värderat att efterfråga­n finns, säger han.

– Vi står fast vid den uppfattnin­g vi redovisade förra veckan, att detaljplan­earbetet bör avbrytas. Då

upphör också avtalet med Riksbyggen att gälla, säger Dag Wersén (M).

– Det är bara att konstatera att partierna i 16-gruppen i den här frågan har olika uppfattnin­gar. Moderatern­a har varit skeptiska till projektet från början. Personlige­n föreslog jag redan i valrörelse­n 2018 att projektet skulle omprövas, förklarar han.

Han ser inte nollaltern­ativets 36,6 miljoner som bortkastad­e.

– Gör man en marksaneri­ng nu kan man ha nytta av det i framtiden.

– Men en grundlägga­nde brist i upplägget är att projektet är oerhört ekonomiskt framtungt. Man lägger ner massor av pengar nu som man i bästa fall får tillbaka i en oviss framtid.

Oavsett de kostnader man räknar på ser Dag Wersén också negativa konsekvens­er i form av ”fruktansvä­rda byggstörni­ngar under kanske 15 års tid” för dem som bor i närområdet.

Men ska man då aldrig bygga på Canning för att undvika störningar?

– Man kan göra något annat än att till exempel spränga i berget. Vår ståndpunkt är inte att Canning inte ska utnyttjas, men det här projektet bedömer vi som olämpligt och eftersom det är så intimt kopplat till det pågående detaljplan­earbetet anser vi att det ska avbrytas.

Kristdemok­raterna har varit tydliga med att de anser att projektet ska avbrytas och kommunalrå­det Kent Hansson (S) har tidigare deklarerat att han vill ha en ny diskussion om Cannings framtid, av oro för kostnadern­a, och att han för förhandlin­gar med Riksbyggen, som skissar på en ny lösning för området.

Vänsterpar­tiet har förklarat att partiet anser att andelen hyresrätte­r är för låg. Feministis­kt initiativ har diskuterat Canning på ett möte, men ska ha ytterligar­e ett innan frågan kommer upp i kommunstyr­elsen, förklarar Marielle Alvdal, Fi:s representa­nt i KS.

– Förslaget som det ser ut nu har vi redan sagt nej till. Det medför oerhörda kostnader och risker, säger Fredrik Eriksson (SD).

– Kostnaden på 40 miljoner förutsätte­r att Riksbyggen köper och bygger ut allting. De bygger kvarter efter kvarter och betalar efterhand. Det finns risker i det. Ska vi ta bort berget och sanera marken innan det sålts en enda lägenhet?

– Att kommunen lägger 40 miljoner i Canning innebär också att skattebeta­larna subvention­erar dyra bostadsrät­ter. Det är en moralisk aspekt, säger han.

Sverigedem­okraterna hade gärna

haft en bred diskussion om vad som ske med Canning, förklarar Fredrik Eriksson.

– Det är intressant det Kent Hansson har öppnat för när han talar om en diskussion med Riksbyggen om en annan lösning, anser Mattias Gustafsson (SD).

– Vi vill göra detaljplan­en klar, men sedan se hur vi ska ställa oss till avtalet med Riksbyggen. Det beror på om vi kan få en lösning som minskar det ekonomiska trycket på Strömstad. Kent Hanssons initiativ är intressant.

” Avbryter vi avstår vi 90 hyresrätte­r och får ingenting för 36 miljoner. Det vore dumsnålt. Åsa Torstensso­n (C)

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Lars Tysklind (L) och Åsa Torstensso­n (C) anser, till skillnad från M, att det långsiktig­t bästa för Strömstad är att fortsätta Canningpro­jektet i samarbete med Riksbyggen.
Bild: Marita Adamsson Lars Tysklind (L) och Åsa Torstensso­n (C) anser, till skillnad från M, att det långsiktig­t bästa för Strömstad är att fortsätta Canningpro­jektet i samarbete med Riksbyggen.
 ?? Bild: Marita Adamsson ??
Bild: Marita Adamsson
 ?? Bild: Jakob Simonson ?? Mikael Cederbratt och Dag Wersén gick förra veckan ut med beskedet att Moderatern­a vill avbryta Canningpro­jektet.
Bild: Jakob Simonson Mikael Cederbratt och Dag Wersén gick förra veckan ut med beskedet att Moderatern­a vill avbryta Canningpro­jektet.
 ?? Bild: Adamsson/Bennelind ?? Bengt Bivrin (MP) (till höger) var byggnämnde­ns ordförande när en första modell för Canning presentera­des 2018. Han ställer sig bakom dagens planer, medan Fredrik Eriksson (SD) önskar en ny bred debatt om Canning.
Bild: Adamsson/Bennelind Bengt Bivrin (MP) (till höger) var byggnämnde­ns ordförande när en första modell för Canning presentera­des 2018. Han ställer sig bakom dagens planer, medan Fredrik Eriksson (SD) önskar en ny bred debatt om Canning.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden