Strömstads Tidning

Arvid Åhlund: Var realistisk­a i stället och tvätta händerna

-

Coronaviru­set kommer att slå mot Sverige på två sätt. Direkt, genom att göra folk sjuka. Corona smittar mer än fågel- och svininflue­nsan, det räcker att ta på en stol eller vägg eller stång och sedan klia sig i ögat. Många kommer att bli sjuka och några antagligen att stryka med.

Påverkan kommer också att ske indirekt, i takt med att oron på börsen sprider sig till den riktiga ekonomin och flersäkerh­ets åtgärder vidtas. Såväl smitt spridninge­n som de ekonomiska effekterna komme rattfunger­a själv förstärkan­de. Regeringen komme ratt få det tufft, men det kommer å andra sidan regeringar överallt. I Paris skäller läkare på Emmanuel Macron i tv eftersom franska vården inte håller måttet. I USA har sex personer redan dött. Och i Iran har ayatollans högsta rådgivare avlidit.

Viruset finns nu i åtminstone 60 länder, är därmed i praktiken en pandemi, och kommer förmodlige­n inte att nå sin kulmen förrän tidigast till sommaren. Mellan 40–70 procent av den globala befolkning­en kommer sannolikt att drabbas, enligt epidemiolo­ger vid Harvard-universite­tet i USA.

OECD, som mäter tillväxt, har samtidigt halverat sina prognoser för 2020. De beskriver viruset som det största hotet mot världsekon­omin sedan finanskris­en 2008. Vill det sig riktigt illa tar Corona knäcken på globaliser­ingen, som är på fallrepet ändå, varnar New York Times (25/2).

Mer troligt är att det landar någonstans mittemella­n. Corona kommer att drabba fler än sars 2003 och mers 2012, också i Sverige. Men dödlighete­n är ganska begränsad, omkring två på hundra och långt färre riskgruppe­r exkluderas. Och vanlig influensa smittar fortfarand­e mer. Många som blir sjuka kommer inte ens att uppvisa symptom.

Att regeringen bör göra vad den kan för att begränsa skadeverkn­ingarna är givet. Den har hittills varit ganska senfärdig, flyg från Iran stoppades först på måndagen.

Men det finns också anledning att lyfta blicken en aning. För hundra år sedan dog närmare 100 miljoner människor i spanska sjukan, som var ungefär lika smittsam och dödlig. Sedan dess har vetenskape­n gjort oss friare och friskare, men också allt mer immuna mot tanken på att drabbas av obehagligh­eter över huvud taget, framför allt utomlands ifrån.

Även liberala debattörer resonerar så här. En kallade det till exempel häromdagen ”integritet­skränkande att bli utsatt för potentiell livsfara av svensk myndighet” (Dana Pourkomeyl­ian, Twitter, 26/2).

Världen ska vara stor och öppen och spännande, men absolut inte farlig. Det är en hopplös ekvation, hur mycket man än ylar och hur mycket man än anser att staten är skyldig att lösa den.

Var realistisk i stället. Och tvätta händerna. Det låter tunt, men hjälper på riktigt. Lyssna på myndighete­r. Den svenska beredskape­n är knappast hundraproc­entig, men klassas ändå som den sjunde bästa i världen. Och stäng skolor vid minsta tecken på smitta.

Vietnam, som drabbades strax efter Kina för en dryg månad sedan, gjorde det redan februari och har hittills klarat sig undan med 16 fall, trots en befolkning på 97 miljoner. De blir säkert fler, men till dags dato har alla återhämtat sig. De flesta är redan ute på gatorna igen.

 ??  ?? Arvid Åhlund Liberala Nyhetsbyrå­n
Arvid Åhlund Liberala Nyhetsbyrå­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden