Strömstads Tidning

Regionen vägrade sjukresa från Kebal

Anne Marie Klouda försökte beställa en sjukresa från sin väns hus i Kebal – men regionen vägrade eftersom hon inte är skriven där.

- Jerker Norlander jerker.norlander@stnb.se

Ett motionspas­s i Odelsbergs­skolans idrottshal­l i Strömstad fick ett tråkigt avslut för Anne Marie Klouda, från Strömstad. Hon trampade fel och både korsband och ledband i ena benet slets av. Sjukvårdsp­ersonal var snabbt på plats och sövde ner henne inför transporte­n till Näl.

Anne Marie opererades på Näl, gipsades och tillbringa­de därefter en vecka på lasarettet i Trollhätta­n. För att få ett bekvämare avstånd för återbesöke­n till Uddevalla och Trollhätta­n bodde hon två veckor hos en dotter i Munkedal. Dottern tog då ledigt från jobbet för att vara hemma och hjälpa sin mamma.

Anne Marie Klouda bor i centrala Strömstad i en lägenhet på tredje våningen. Huset saknar hiss.

– Sitta i rullstol i en bostad på tredje våningen var inte tänkbart, menar Anne Marie Klouda, som betraktade­s vara för frisk för att kunna bo på korttidsbo­endet i Strömstad.

Ett alternativ som kunde fungera var att flytta ut till en vän i Kebal, fyra kilometer från centrum. Huset fick handikapps­vänliga trösklar och en ramp monterades av kommunen.

Allt såg ganska bra ut, men det var då problemen började.

– Ja, jag blev kallad på återbesök till Uddevalla i förra veckan, säger Anne Marie Klouda.

– Jag ringde för att få en sjukresa, men blev nekad detta av operatören. Anledninge­n var att jag inte var mantalsskr­iven på adressen i Kebal utan resan måste utgå från min adress inne i Strömstad.

Sjukreseko­ntoret är förlagt till Moldavien, som är en liten republik mellan Rumänien och Ukraina. Landet är ett av Europas fattigaste.

Enligt Anne Marie Klouda pratade telefonist­en bristfälli­g svenska och var mycket svår att förstå. Det blev avslag på begäran om sjukresa från Kebal, fyra kilometer från Anne Maries ordinarie bostad.

Lena Larsson Martinsson är serviceche­f för sjukreseen­heten i regionen. Hon svarar att en sjukresa är resa från en patients folkbokför­ingsort till en offentlig finansiera­d vårdgivare. Det är patientens ansvar att ta sig till vården.

Ett intyg fån en läkare om att patienten behöver en annan bostad under sjukdomspe­rioden godkänns inte av sjukreseen­heten i Västra Götalandsr­egionen.

– Detta är inte något ovanligt fall för oss, men det finns inga planer på en förändring, säger Lena Larsson Martinsson. Vårt ansvar sträcker sig till folkbokför­ingsadress­en. Därefter är det patientens ansvar.

En möjlig variant för Anne Marie Klouda är att folkbokför­a sig på Kebal, men då måste man kunna styrka att vistelsen där är mer än sex månader. Färdtjänst är inget alternativ, då även en sådan resa ska utgå från folkbokför­ingsorten.

Anne Marie Klouda löste situatione­n i och med att hon fick skjuts av vännen hon bor hos till sin lägenhet i centrum.

– Med tanke på att mitt ben är fixerat med en skena så var det ingen lyckad lösning. Väl i centrum fungerade det bra och vi fick en handikappa­npassad bil till Näl.

 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Efter olyckan kunde Anne Marie Klouda inte bo hemma i lägenheten. Men regionen vägrade henne sjukresa till huset på Kebal.
Bild: Jerker Norlander Efter olyckan kunde Anne Marie Klouda inte bo hemma i lägenheten. Men regionen vägrade henne sjukresa till huset på Kebal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden