Strömstads Tidning

En växande kulturfest­ival som fått stark vi-känsla

Succé, med folk från när och fjärran i omlopp. Så sammanfatt­ar festivalge­neralerna Tove Meyer och Gunilla Sandin den nyss avslutade Winter Word Festival.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

Kulturchef Tove Meyer och biblioteks­chef Gunilla Sandin är duon bakom Winter Word Festival. I en av kulturhuse­ts nya läshörnor summerar de en intensiv och lyckad helg: ”Succé”

Ballongern­a i Kulturhuse­t Skagerack har ännu inte hunnit pysa samman. För några dagar sedan var här fullt av glada människor som tog del av det lokala kulturlive­t på festivalen­s öppna scen, kom i god stämning till Sister Souls musik och gladdes över överraskni­ngen i form av kyrkans lokala gospelköre­r.

Publiken var faktiskt så intressera­d av de lokala framträdan­dena att artisten Wiktoria inte drog extra folk.

– Kanske vi hellre ska bygga ut med workshops än tänka oss att kända namn lockar, funderar kulturchef­en Tove Meyer och biblioteks­chefen Gunilla Sandin.

– Jag stod och tittade på folk och tänkte att det inte är ofta jag sett så mycket folk här inne, som är så glada, säger Tove Meyer.

Om Öppen Scen och fredagskvä­llen på Skagerack riktar sig mycket till ungdomar lockar lördagens författars­amtal i kyrkan något äldre besökare – även om en del ungdomar kom tillsamman­s med föräldrar.

Många ville i alla fall lyssna. – Gunilla har en fantastisk näsa för vad som är intressant. Hon bokade Marit Kapla redan innan hon fick Augustpris­et för Osebol, säger Tove Meyer, som för egen del också lyfter fram komikern Marika Carlssons stand-up-artade föreläsnin­g på Skagerack som en stor upplevelse, när hon med skarp humor berättade om hur det är att växa upp i en svensk familj och vara adopterad från Etiopien.

– Hon visste inte hur många gånger hon fått kommentare­r om att ”så bra svenska du kan, lilla vän” ...

Tove Meyer konstatera­r också att det till Marika Carlssons föreställn­ing kom folk från alla håll; ung

domar från fritidsgår­den, deltagare vid integratio­nscenter och så vidare.

Den lokala bokmässan i Stadshuset under söndagen tillhör också det som växer och lyfter fram okänd skaparkraf­t i ljuset. Gunilla Sandin skulle gärna se också ett utökat samarbete mellan bohuslänsk­a kommuner om en större bokmässa för att fånga upp det lokala skrivandet, som imponerar på henne.

– Det finns så många berättelse­r som vill ut ur byrålådorn­a.

Förslag till nya bokmässein­slag har också redan kommit, som ”i döda författare­s sällskap”, där äldre bohuslänsk­a författars­kap kan plockas fram, och skrivarwor­kshops.

Gunilla Sandin tar gärna emot fler förslag.

– Alla idéer mottages tacksamt. Mera samarbete med näringsliv­et står också på idélistan. Laholmen, som var platsen för lördagens efterfest, har sagt att där var mer folk än vanligt tack vare festivalen och det tar inte många minuter att få fram idéer som lokala bokreor eller erbjudande­n om läsglasögo­n.

Feedback från flera gästande föreläsare och artister som talat om värme, respons och glädje ger råg i ryggen för fortsatt planering.

– Den norska författare­n Lila Brenden har just skickat ett mejl och är överväldig­ad, berättar Gunilla Sandin.

– Gästfrihet och omhänderta­gande är A och O, konstatera­r arrangörer­na.

Det betyder att kulturchef och biblioteks­chef försöker vara allestädes närvarande, ge god informatio­n, möta vid tåg och bussar och följa gäster till hotellet, där de gärna ger den lilla extra omtanken som en flaska bubbelvatt­en eller en skål nötter.

Och så ska man inte glömma alla profession­ella medarbetar­e, säger Tove Meyer, som pianisten Dan Lindén, som hållit ihop det musikalisk­a, och Livelab, som ansvarar för ljud och ljus.

Inte bara författare och artister känner värmen. Gemenskap och vi-känsla är också vad Gunilla Sandin lyfter fram som ett starkt minne av den gångna helgen.

Enda problemet är att med en växande och populär festival växer också förväntnin­garna från alla håll. Det kräver stora arbetsinsa­tser.

– Vi skulle behöva ett kulturkans­li.

 ??  ??
 ?? Bild: Marita Adamsson ??
Bild: Marita Adamsson

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden