Strömstads Tidning

Sport. Topplaceri­ng för Ström stadsekipa­get Johanna Säll Karlsson och Hot Stuff i Sccandinav­ium

Vägen till framgång kommer genom hårt arbete, passion och vilja. Ryttaren Johanna Säll Karlssons andraplace­ring i Lövsta Future Challenge-finalen gav kvitto på engagemang­et.

-

Gothenburg Horse Show pågick 19–23 februari. Johanna Säll Karlsson, som tävlar för Björneröds Ridklubb, hade med 7-åriga stoet Hot Stuff kvalificer­ats genom Breeders Trophy till finalen av Lövsta Future Challenge i Scandinavi­um för hopphästar.

Finalen blev tät och dramatisk sedan sex ekipage avancerat till omhoppning i finalrunda­n. Tävlingen är avsedd för sjuåriga hästar – och nivån är hög när tio internatio­nella sjuåringar mäter krafterna med tio sjuåringar från Sverige.

Johanna och Hot Stuff var ett av sex ekipage som gick till omhoppning i finalen. Tillsamman­s med två andra ekipage, norska Victoria Gullriksen och svenska Sofia Farman, red de felfritt. Snabbast tid bestämde topp tre-placeringa­rna. Där segrade till slut Victoria Gullriksen med valacken Ibiza. Strax bakom: Johanna och Hot Stuff, som därmed blev bästa svenska ekipage.

– Det kändes väldigt oväntat att vi kom tvåa. Vi åkte dit med ambitionen av att göra så bra som möjligt ifrån oss, få med nya erfarenhet­er, bra känslor och fina rundor, säger Johanna Säll Karlsson.

Stor arena, mycket publik och intryck såväl innan som under tävlingen. Johanna Säll Karlsson berättar att Hot Stuff inte är helt bekväm med andra hästar.

– Hon är väldigt speciell eftersom hon är lite bakskygg och rädd för mötande hästar. På sådana här tävlingar som i Scandinavi­um är utrymmet begränsat. Bortsett från arenan finns endast ytan för framhoppni­ng. Där kan det vara upp till 20 hästar samtidigt. En del hästar bryr sig inte och kan enkelt fokusera.

Hur hanterade du som ryttare situatione­n när din häst blev stressad?

– Jag försökte bara andas, få hästen att bli lugn och ge henne självförtr­oende. Sedan gäller det att hitta luckor i framridnin­gen för att inte utsätta henne för saker som hon tycker är läskiga. Men det är väldigt svårt att förebygga. Det handlar om att göra det bästa av situatione­n.

Hopptävlin­gen i Scandinavi­um inleddes på höjden 1,30 meter, som följdes av 1,35 på lördagen och 1,40 på söndagen.

– Det var mycket folk på lördag och söndag. I somras tävlade vi Falsterbo, men det är utomhus. Där sitter publiken inte lika tätt, det är inte heller instängt. Vi har också tävlat i Elmiahalle­n i Jönköping, säger Johanna Säll Karlsson som köpte Hot Stuff för två år sedan.

Väckarkloc­kan ringer strax

efter fyra på morgonen. 23-åringen kliver upp ur sängen, äter frukost och sätter på radion i bilen. Innan hon påbörjar butiksarbe­tet i Svinesund går resan till stall Mardal, som ligger på väg ut mot Krokstrand.

– Det är en livsstil, säger hon om rutinerna som krävs bakom skötelsen och ansvaret över fyra hästar, varav två är avsedda för tävling.

Johanna tackar också för stödet hon får från sina föräldrar, samt tränarna Jan-Erik Johansson och Magdalena Johansson.

– Man måste vara målmedvete­n och ansvarsful­l när det gäller hästar. Det handlar inte bara om tävlingar. Man arbetar varje dag, det sliter och tar tid. Det finns också människor som står bakom. Jag hade aldrig varit där jag är i dag om det inte vore för dem. Nu är Hot Stuff en av de bättre sjuåringar­na i Sverige, det är fantastisk­t kul att äga en sådan häst, säger hon.

Hon är väldigt speciell eftersom hon är lite bakskygg och rädd för mötande hästar

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Bild: Frida Bank ?? Tillsamman­s med sjuåriga stoet Hot Stuff blev det stor framgång.
Bild: Frida Bank Tillsamman­s med sjuåriga stoet Hot Stuff blev det stor framgång.
 ?? Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se ??
Thomas Bennelind thomas.bennelind@stnb.se
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Johanna Säll Karlsson, 23, lyckades komma tvåa i Lövsta Future Challenge-finalen som hölls under Gothenburg Horse Show.
Bild: Thomas Bennelind Johanna Säll Karlsson, 23, lyckades komma tvåa i Lövsta Future Challenge-finalen som hölls under Gothenburg Horse Show.
 ?? Bild: Frida Bank ?? ”Jag hade aldrig varit där jag är i dag om det inte vore för dem”, säger Johanna Säll Karlsson om stödet från familjen och tränarna.
Bild: Frida Bank ”Jag hade aldrig varit där jag är i dag om det inte vore för dem”, säger Johanna Säll Karlsson om stödet från familjen och tränarna.
 ?? Bild: Thomas Bennelind ?? Hårt arbete och engagemang. Johanna Säll Karlsson lägger ner mycket tid på sina hästar.
Bild: Thomas Bennelind Hårt arbete och engagemang. Johanna Säll Karlsson lägger ner mycket tid på sina hästar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden