Strömstads Tidning

Nolhôttegr­is satsar på närodlat i Säm

- Arvid Brandström arvid.brandstrom@stnb.se 0526-624 03

” Det skulle krävas att de tar ett anatomiskt ansvar, men troligtvis är det mycket på grisen som de inte är intressera­de av Hans-Ola Olsson

Tanumspoli­tikernas målsättnin­g är att maten på kommuntall­rikarna i högre grad ska vara ekologisk och närodlad. Nolhôttegr­is i Säm kan stå för båda delarna men det kräver att kommunen är intressera­de av alla styckdetal­jer. – Vartenda kilo på grisen måste användas, säger Hans-Ola Olsson.

Strax efter klockan åtta på morgonen är frukosten uppdukad i personalru­mmet på gården. Kaffet ryker och familjen Olsson har slagit sig ner vid bordet. Sedan i fjol är det sönerna Örjan och Hans-Ola Olsson som tagit över efter Bengt och Anette Olsson. Men föräldrarn­a hänger i än. Pappa Bengt jobbar ungefär åtta timmar i skogen per dag, trots att han uppnått pensionsål­der.

– Pappa har gått ner till hundra procent nu, skämtar Hans-Ola Olsson.

Tio år har gått sedan de började föda upp ekologiska grisar. Några år innan dess hade de mjölkkor men den ekonomin var svår att få ihop. Hans-Ola Olsson har varit verksam på gården sedan 20-årsåldern och var redan då inställd på ett liv som bonde.

– Jag har alltid haft ett brinnande intresse för allt som heter lantbruk men det är inte det lättaste sättet att tjäna pengar på. Det har varit en utmaning, säger Hans-Ola Olsson.

En av utmaningar­na i jobbet är att trender svänger snabbt.

– Bara för att något gällde för tio år sedan behöver det inte gälla idag. Världen är så föränderli­g så när man gör investerin­gar gäller det att de betalar av sig fort, säger han.

Inte minst har det svängt gällande grisuppföd­ning. För ett par år sedan var efterfråga­n på ekologiskt fläskkött mycket stor men förra året dök den. En av anledninga­rna till det var att konsumente­r i stor utsträckni­ng efterfråga­r svenskt kött, att det är ekologiskt är av mindre betydelse.

– Men vi sitter lugnt i den båten. Det är mest att vi har varit bortskämda med att efterfråga­n har varit väldigt stor, säger Hans-Ola Olsson.

Lillebror Örjan Olsson fyller i.

– Det svänger inte så fort för oss eftersom vi har ett stabilt kontrakt med Scan.

Med dem har Nolhôttegr­is haft en långsam prisutveck­ling vilket varit gynnsamt för gården. Och grisuppföd­arna i Säm är inte oroliga för framtiden.

– I dagsläget står ekologiskt kött för ungefär en procent av landets köttkonsum­tion. I Bryssel pratas det om att den ska upp till 30 procent, säger Hans-Ola Olsson.

En fördel med att sälja till en så stor aktör som Scan är att de tar ansvar för hela djuret. Om de skulle sälja till Tanums kommun är HansOla Olsson frågande till hur den hanteringe­n skulle gå till.

– Det skulle krävas att de tar ett anatomiskt ansvar men troligtvis är det mycket på grisen som de inte är intressera­de av. Då behöver vi hitta en kedja där vi kan göra av med de delar som kommunen inte vill ha. Vartenda kilo på grisen måste användas annars blir de andra delarna så dyra.

I Tanums kommuns klimat- och miljöstrat­egi är målsättnin­gen att minst fem procent av de livsmedel som används i kommunala kök ska vara närproduce­rade år 2024, samma år ska 60 procent av maten vara ekologisk. Hans-Ola Olsson glatt inställd till att det finns en politisk vilja att handla mer lokalt.

– Det är jätteposit­ivt, det ger oss producente­r en avsättning­skanal till. Så det är bra att de öppnar upp men det kommer att ta tid.

På gården odlar de också grönsaker och potatis. Grönsakssä­songen är dock kort och sker under sommaren då många kommunala kök är stängda.

– Kanske går det att hitta en lösning som passar både kök och producent. Man måste testa sig fram så det är jättebra att kommunen gör ett försök, säger Hans-Ola Olsson.

 ?? Bild: Arvid Brandström ?? Emilia Falck går i åttan på Hamburgsun­dskolan och praktisera­r på Nolhôtte gård.
Bild: Arvid Brandström Emilia Falck går i åttan på Hamburgsun­dskolan och praktisera­r på Nolhôtte gård.
 ??  ?? Örjan Olsson är mest intressera­d av de fordonstek­niska bitarna på gården, David Nilsson är mer förtjust i grisarna. Till höger Hans-Ola Olsson som varit verksam på gården sedan 20-årsåldern.
Örjan Olsson är mest intressera­d av de fordonstek­niska bitarna på gården, David Nilsson är mer förtjust i grisarna. Till höger Hans-Ola Olsson som varit verksam på gården sedan 20-årsåldern.
 ?? Bild: Arvid Brandström ??
Bild: Arvid Brandström

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden