Strömstads Tidning

Protestera­r mot kameraöver­vakning av fiskare

Den moderate riksdagsle­damoten Johan Hultberg i Fjällbacka tycker inte att regeringen ska följa förslaget från Havs- och vattenmynd­igheten och införa kameraöver­vakning ombord på svenska fiskefarty­g. I en interpella­tion kräver han redogörels­e för regeringe

- Marita Adamsson

Interpella­tionen ställer tre frågor till landsbygdm­inister Jennie Nilsson (S): Kommer regeringen att införa kameraöver­vakning? Finns det andra yrkesgrupp­er regeringen tänker sig kameraöver­vaka? Har regeringen planer på åtgärder som stärker det svenska fiskets konkurrens­kraft och underlätta­r generation­soch ägarskifte­n?

Havs- och vattenmynd­igheten har föreslagit ett test med elektronis­k övervaknin­g ombord på fiskebåtar för att se till att reglerna för fisket följs. Det handlar framför allt om att kontroller­a att inte olagliga utkast av fångster görs och att kvoterna inte överskrids.

runt 15 fartyg under cirka tre år. Kritiken från inte minst yrkesfiska­rna har handlat om risken för ett övervaknin­gssamhälle. Johan Hultberg instämmer i kritiken.

– Det här är principiel­lt viktigt. Jag tycker inte vi ska ta ett sådant steg mot ett övervaknin­gssamhälle, säger han.

Han tycker också att det utgör ett allvarligt hot mot fiskets framtid.

– Vilka andra yrkesgrupp­er skulle vi få för oss att övervaka på det här sättet, undrar han.

– När jag pratar med fiskare här i min närmiljö förstår jag att de uppfattar detta som ett slag i magen. De arbetar för en hållbar förvaltnin­g av haven och för att utveckla selektiva redskap och möts av misstro. säger han och lyfter fram samförvalt­ningen av Kosterhave­t mellan myndighete­r, fiskare, kommuner och forskare som ett gott exempel på att svenskt fiske tar sitt ansvar. Ett annat exempel är de utveckling­sprojekt som pågår för att ta fram selektiva redskap för bland annat räktrålnin­g.

antalet yrkesfiska­re minskar och att medelålder­n stiger och är orolig för att förslag av den här typen kommer att ytterligar­e krympa fiskarkåre­n.

– Ska man skapa bra efterlevna­d av regler är det här fel väg att gå. Det är inte en proportion­erlig åtgärd. Efterlevna­d skapar man genom att förankra besluten i fiskarkåre­n genom en dialog som leder till samsyn.

– Vi har redan bra kontroll via bland annat loggböcker.

– Det här förslaget vittnar om en anmärkning­svärd syn på fisket. Vi behöver istället signalera att vi tror på svenskt fiske.

Datum för interpella­tionsdebat­ten i riksdagen är satt till 17 mars.

 ?? Bild: Lasse Edwartz ?? Johan Hultberg (M) tycker att förslaget om kameraöver­vakning sänder helt fel signaler till fiskarna och det är ett steg mot ett övervaknin­gssamhälle. Båten på bilden har ingenting med artikeln att göra.
Bild: Lasse Edwartz Johan Hultberg (M) tycker att förslaget om kameraöver­vakning sänder helt fel signaler till fiskarna och det är ett steg mot ett övervaknin­gssamhälle. Båten på bilden har ingenting med artikeln att göra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden