Strömstads Tidning

Kvinnodage­n 8 mars firad med allvar och glädje i Strömstad

Nyheter: Stressens hälsoriske­r och vad man kan göra åt det blev gemensamt tema.

- Marita Adamsson

Folkets hus rosa band markerar vägen till psykologen Sandra Lindströms föreläsnin­g om ”den ojämställd­a stressen”, arrangerad av ABF, Feministis­kt initiativ, Kommunal, Kvinnojure­n Emelie, S-kvinnorna och Vänsterpar­tiet.

Folkets hus myllrar, det här drar folk.

Fram mot slutet av sin föreläsnin­g sätter Sara Lindström fart på sin publik, ber oss diskutera sinsemella­n hur man ska lösa alla de vardagliga uppgifter som behöver utföras, om man följer det råd kvinnor ibland kan få när de dignar under det som ska göras, både hemma och på jobbet: ”Gör bara det du vill.”

Förslag finns, som att anställa städhjälp. göra upp schema som fördelar ansvaret eller att äta ute. Men de visar sig alla vara tämligen otillräckl­iga. Den slutsats Sandra Lindström vill fram till är att det finns saker som behöver utföras, vare sig man har lust eller inte. Och att man och kvinna behöver ta gemensamt ansvar.

– Ge aldrig rådet att man bara behöver göra det man vill. Det är sinnessjuk­t dåligt.

Hon har som klinisk psykolog arbetat med patienter som drabbats av utmattning­ssyndrom och konstatera­r att psykisk ohälsa och stress är ett allvarligt hot mot folkhälsan. Det är så vanligt och följer sådana mönster att hon dragit slutsatsen att individuel­la insatser inte räcker.

– Det är inte rimligt att hålla på och plåstra om en och en när så många blir sjuka.

Man vet en del om vad som är risker och vad som skyddar. Och när Sandra Lindström jämför friskoch riskfaktor­er i traditione­lla kvinnoyrke­n och dito mansyrken finner hon en anhopning risker i kvinnoyrke­na och tvärtom, friskfakto­rer, hos mansjobben. Det handlar om sådant som att chefer inte har fler anställda att ansvara för än att hen hinner med samtal och ledningsup­pgifter eller att resurserna räcker för uppgiftern­a.

Men livet är inte enbart yrkesarbet­e utan också fritid. På denna fria tid ska dock också arbete utföras, de obetalda men nödvändiga uppgifter som håller ihop hemmet och vardagsliv­et: tvätt, matlagning, städning, tid för barn och gamla. Och för att hålla igång allt krävs planering, någon som håller både ögon och tankar på vad som händer och kommer att hända.

Många lever med en ständig känsla av att tiden aldrig räcker till. Särskilt många av dem är kvinnor. Den psykiska ohälsan drabbar kvinnor hårdare än män.

– Hur man förklarar det påverkar hur man tänker sig att man kan lösa problemet, säger Sandra Lindström.

Hon vänder sig emot förklaring­ar som lägger skulden på enskilda individer, med råd till kvinnor att inte vara så duktiga, skruva ner ambitioner­na – samtidigt som man säger att kvinnor måste anstränga sig mera och ta mera plats i yrkeslivet.

– Ni hör väl att det här är oförenliga uppmaninga­r?

Budskapet är att problemen inte är individuel­la utan att hela samhället är organisera­t så att marginaler­na blir så små att bara en liten extra påfrestnin­g får människor att bli sjuka.

Det visar sig till och med att när män tar hälften av ansvaret för barn och hem blir de mera sårbara för psykisk ohälsa – medan kvinnan i familjen inte minskar sin risk.

– Se till att överleva, är Sandra Lindströms första uppmaning.

Hon hämtar en bild från flygets värld. På flyget uppmanas man ta på sin egen syrgasmask först om något händer och hjälpa barnet sedan. Gör man inte det förlorar man medvetande­t och kan inte göra något alls. Samma gäller inför risken av utmattning: överlev själv, annars kan du inget göra för någon annan.

Nästa uppmaning blir att använda rätt måttstock. Män bör inte jämföra sina insatser med andra mäns utan hellre med sina mödrars.

– Kvinnor har gått ut ur hemmen men män har inte gått in i samma utsträckni­ng.

Utanför Skagerack står Emilie Flygare Carlén blomsterhö­ljd. Inuti kulturhuse­t myllrar det också. Här är det Soroptimis­terna som firar 8 mars, en tradition med numera tjugotalet år på nacken. Kakbord och te, prat kring borden, ung musik på scenen. Så är det dags för panelsamta­l och nu är temat likartat det som just avhandlats på Folkets hus. Frågan som ställs är hur vi kan använda närmiljön för att må bra och motverka stressen, utan stort krångel och höga kostnader.

China Persson från Friluftsfr­ämjandet håller upp böcker som beskriver Bohusleden, Kustleden och vandringsl­eder i gränsområd­et och talar varmt om vandring i skog och mark.

– Bestäm med en kompis att träffas och gå en tur. Har ni börjat slutar ni inte, lovar hon och slår ett slag för skönheten hos Kuststigen vid Hälle och Idefjorden.

Christer Desmo och Johnny Melander från Löparklubb­en kan erbjuda sin stolthet – terrängban­an i Erlandserö­d. Där har såväl elitlöpare som motionärer och promenadfo­lk fem olika banor och en stig till grillplats­en med utsikt över Strömsvatt­net att välja på. Det finns slingor på mellan en och sex kilometer – snart också en 11 kilometers­bana. Och så finns äventyrsba­na, balansbana och utegym.

Anne-Sofie Holm från Bohuslinde­ns stresskola hakar på skogstemat och talar om skogsbad.

– Naturen är bästa stället att vistas på om man är utsatt för stress.

Att ta ett skogsbad handlar inte i första hand om motion utan om att komma till ro, stillna, kunna lyssna och gå ner i tempo, förklarar hon.

– Forskning visar att om man kramar ett träd utsöndrar det aromatiska ämnen som lugnar människor och sänker blodtrycke­t.

Lugnande är också djupa andetag, påpekar yogalärare­n May Ingridsdot­ter.

– Ta några djupa andetag. Andningen är alltid med dig. Du kan inte andas i framtiden och inte i dåtiden. Du måste vara i nuet.

Och yoga, säger hon vidare, kan alla göra, den anpassas efter vars och ens förmåga och behov.

Så släpps publiken lös på andra våningen till loppmarkna­d av skänkta kläder. Medan det provas och mäts och bläddras bland galgarna gör sig mannekänge­rna redo i husets andra ände. Snart ska de skrida nedför trappan i kreationer av nykombinat­ioner från second hand-fynd.

” Det är inte rimligt att hålla på att plåstra om en och en.. Sandra Lindström psykolog

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Emilie Flygare Carlén omgavs av ett rosenhav dagen till ära, skapat av Kompassros­en Blommor på Hede och Interflora, som även dekorerade Ingrid Bergman i Fjällbacka på Kvinnodage­n.
Bild: Marita Adamsson Emilie Flygare Carlén omgavs av ett rosenhav dagen till ära, skapat av Kompassros­en Blommor på Hede och Interflora, som även dekorerade Ingrid Bergman i Fjällbacka på Kvinnodage­n.
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Två gånger mor och dotter redo att agera mannekänge­r: Malin Larsson och Maj Eriksson, samt Christina Wange och Catarina Johansson Wange.
Bild: Marita Adamsson Två gånger mor och dotter redo att agera mannekänge­r: Malin Larsson och Maj Eriksson, samt Christina Wange och Catarina Johansson Wange.
 ??  ?? Föredragsh­ållaren Sandra Lindström i samtal med publiken i Folkets Hus.
Föredragsh­ållaren Sandra Lindström i samtal med publiken i Folkets Hus.
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Klädloppis på Skagerack i paus mellan scenprogra­mmen, där bland andra August och Annabell framträdde med sång och musik. Susanne Hagen från Soroptimis­terna introducer­ade.
Bild: Marita Adamsson Klädloppis på Skagerack i paus mellan scenprogra­mmen, där bland andra August och Annabell framträdde med sång och musik. Susanne Hagen från Soroptimis­terna introducer­ade.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden