Strömstads Tidning

Tänker regeringen förbjuda det hållbara skaldjursf­isket?

-

I Kosterhave­t fiskas huvudsakli­gen räka och havskräfta. Fisket bedrivs på ett långsiktig­t hållbart sätt och är en viktig gammal bohuslänsk tradition. Fisket är ekonomiskt betydelsef­ullt, inte minst regionalt. Trålfiske efter räka har i området skett sedan början av 1900-talet och sedan 2009 finns här Sveriges första marina nationalpa­rk.

Miljöeffek­terna av trålfisket efter räka analyserad­es år 2000, varefter nya regler infördes genom den så kallade Koster-Väderöfjor­dsöverensk­ommelsen. Överenskom­melsen innebär i korthet att man i området fiskar med ännu mer skonsamma fiskeredsk­ap och att man inte trålar grundare än 60 meter samt att man i känsliga områden inte trålfiskar alls.

Fiskarna i området utbildas i marinekolo­gi och det pågår ett ständigt förbättrin­gsarbete; förhålland­et mellan forskare och fiskare har förbättrat­s. Fiskarna i området utbildar forskare och förvaltare i fiskeritek­nik. Fiskarna i området riskerar till följd av januariavt­alet och regeringen­s politik att få sluta fiska. Nyligen tillsattes nämligen en utredning om trålstopp i skyddade områden.

Jag har frågat miljö- och klimatmini­ster Isabella Lövin (MP) i riksdagen om hon och regeringen kan lugna aktörerna i fungerande samförvalt­ningsorgan och säga att de kommer att få fortsätta bedriva sin hållbara verksamhet. Hon svarade inte, trots att det är uppenbart att det är hon som styr från baksätet.

I stället svarade landsbygds­minister Jennie Nilsson (S). Fast egentligen svarade hon inte alls, hon hänvisade bara till ett uppdrag som Havs- och vattenmynd­igheten tilldelats av regeringen till följd av Januariavt­alet. I uppdraget står att regeringen gör bedömninge­n att ett generellt förbud mot bottentrål­ning i skyddade marina områden bidrar till att stärka den biologiska mångfalden och utveckla det hållbara fisket.

Problemet är att regeringen­s politik inte utvecklar det hållbara fisket. Regeringen­s politik omöjliggör det. Det är oseriöst att S, L och C spelar med i detta och låter den fungerande och av alla prisade lokala samförvalt­ningen köras över fullständi­gt. Det skaldjursf­iske som bedrivs i Kosterhave­t är långsiktig­t hållbart, reglerat och sker på bestånd i gott skick och givetvis ska det få fortsätta även i framtiden!

betty malmberg riksdagsle­damot (M)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden