Strömstads Tidning

Skala ner canningpro­jektet

-

Debatten om Canningomr­ådet håller på att nyktra till. Efter att i Strömstads Tidning de senaste veckorna kunnat ta del av de olika partiernas ställnings­taganden förefaller det klart att en tydlig majoritet nu inser att ett fullföljan­de av intentions­avtalet med Riksbyggen vore ohållbart. Men önskvärt vore om man i den här frågan kunde uppnå ett politiskt konsensus då projektet kommer att kunna löpa över flera mandatperi­oder.

Centern och Liberalern­a hävdar dock fortsatt att Strömstad om planen fullföljs för 41,3 miljoner skulle få 350 lägenheter, varav 90 hyresrätte­r. Det resonemang­et och den kalkylen bygger på ett rent önsketänka­nde. Detta av främst två skäl:

1. Marknaden för exklusiva bostadsrät­ter i Strömstad är i det närmaste stendöd. Möjligtvis att det skulle kunna gå att locka fritidsboe­nde norrmän, men ett tillskott av 260 nya bostadsrät­ter skulle under överskådli­g tid inte kunna fyllas med åretruntbo­ende.

2. Siffran 41,3 miljoner kronor är en nettokostn­ad. Det innebär att den totala kostnaden för kommunens åtaganden är betydligt högre, någonstans mellan 150 och 200 miljoner kronor. Att större anläggning­sarbeten blir dyrare än budgeterat är snarare regel än undantag. Säg att fördyringe­n skulle bli 20 procent så ökar kommunens kostnader med mer än 30 miljoner kronor.

Intäktssid­an bygger på att Riksbyggen skulle betala för marken i den takt man behagar bygga. Låt säga att man i slutändan inte bygger mer än 80 procent av det man har rätt till. Då har kommunens intäkter minskat med cirka 25 miljoner kronor. Sammantage­t skulle detta scenario innebära en nettokostn­ad för Strömstads kommun på närmare 100 miljoner kronor vilket motsvarar cirka 20 000 kronor för varje förvärvsar­betande Strömstads­bo. Snacka om att sitta med Svarte-Petter.

Miljöparti­et å sin sida fortsätter propagera för att man ska plottra sönder Skeppsbrop­latsen med äldreboend­e och lite park. Men man bortser helt från att det under åtminstone de närmaste 10 åren finns ett uppenbart behov av centrumnär­a p-platser som i så fall måste ersättas om inte centrumhan­deln ska drabbas hårt. Om man istället har lite is i magen kommer sannolikt parkerings­frågan lösas av sig själv i och med den tekniska utveckling­en av självköran­de bilar och man skulle då kunna skapa en riktig park av hela Skeppsbrop­latsen. Äldreboend­e skulle sannolikt i viss utsträckni­ng kunna ordnas i sjukhuslok­alerna som idag till stora delar står tomma.

Canningtom­ten är en värdefull resurs för Strömstad och ett nedskalat bostadspro­jekt i enlighet med de ursprungli­ga planerna är fortfarand­e möjligt. Men kommunens ekonomiska riskexpone­ring måste minskas. Ett sätt är till exempel att avstå från att spränga bort halva berget, vilket heller inte behövs om programmet minskas.

Låt oss hoppas att kommunalrå­det Kent Hansson i den här frågan lyckas i sin intention att skapa en bred lösning som alla ställer sig bakom. En lösning som innebär att Skeppsbrop­latsen sparas för kommande generation­er, att Canning bebyggs i en rimlig skala med stor andel hyresrätte­r och att Strömstads skattebeta­lare i största möjliga utsträckni­ng slipper subvention­era dessa bostäder.

Jan Wogel

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden