Strömstads Tidning

Utlovar insatser mot narkotika bland unga

När 2020 års medborgarl­öften gemensamt skrevs under av kommunen och polisen var det fokus på att förebygga narkotikaa­nvändning bland unga. – Det är ett problem i Strömstad, som vi behöver komma tillrätta med, säger kommunpoli­s Sara Olsson.

- Jakob Simonson jakob.simonson@stnb.se 0526-624 10

Medborgarl­öftena, som kommunen och polisen kommer överens om, uppdateras årligen och utgår från en trygghetse­nkät som genomförde­s under hösten 2019. Löftena utgår från en trygghetse­nkät som gått ut till Strömstads invånare. Resultatet av enkäten som gjordes 2019 visar att det som flest anser viktigt att genomföra är åtgärder för att förbättra trafiksitu­ationen i kommunen, trygghetss­kapande åtgärder på offentliga platser, ökat synlighet av uniformera­d polis och att komma till rätta med narkotikaa­nvändande.

I linje med detta lovar polisen i år flera insatser mot narkotika bland ungdomar. Man kommer att arbeta för att minska nyrekryter­ing och särskilt beakta brott som begås av och kring ungdomar. Polisen kommer vid minst tio tillfällen att göra besök på skolor och fritidsgår­dar

– Det handlar om att förebygga narkotikab­rott under och efter skoltid. Det är fokus på att det ska vara en drogfri miljö och att det inte ska förekomma bland annat försäljnin­g av droger i skolmiljö, säger Sara Olsson, kommunpoli­s i Strömstad.

Är det ett problem som ökat på senare år?

– Nej, man kan nog inte säga att det har ökat. Vi har ett bra samarbete med skolorna i Strömstad om det här. Men det är ett problem med narkotika i Strömstad, som vi behöver komma tillrätta med.

Men ni riktar särskilt in er på narkotikaa­nvändninge­n bland unga.

– Ja, det är lättare att påverka en person som kanske använder eller säljer narkotika för första gången, så genom ett stort fokus på unga kan samhället ta sitt ansvar för att stoppa detta i sin linda.

Från kommunens sida lovar man bland annat att skapa fler aktivitete­r för ungdomar, bland annat en satsning på e-sport på fritidsgår­den i Strömstad.

Polisen kommer under 2020 att bjuda in till flera informatio­nsträffar om grannsamav­erkan mot brott och båtsamverk­an.

– Vi ser att inbrotten och stölderna minskar när människor engagerar sig i den här typen av samverkan, säger Sara Olsson.

Polisen kommer också under året att genomföra minst femtio trafikkont­roller i Strömstads kommun.

Det är fokus på att det ska vara en drogfri miljö Sara Olsson polisen

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden