Strömstads Tidning

Övervaknin­g av bilar vid gränsen ska stoppa ligor

Regeringen har tillsatt en utredning för att utöka polisens möjlighete­r till kameraöver­vakning vid Sveriges gränser för att komma åt stöldligor. Thomas Andersson, ansvarig för båtsamverk­an vid polisens region Väst, välkomnar förslaget men skulle gärna se

- Linda Smith linda.smith@stnb.se 0526-624 06

Utredninge­n som regeringen har tillsatt är ämnad att låta polisen få rätt att automatisk­t och systematis­kt skanna av fordonstyp­er och registreri­ngsskyltar inom en avgränsad zon kring gränsen.

– I dag är det för lätt för internatio­nella stöldligor att korsa gränsen till Sverige, begå brott och sedan åka ut igen, säger inrikesmin­ister Mikael Damberg till nyhetsbyrå­n TT.

Enligt en färsk rapport från polisens Nationella operativa avdelning, Noa, står internatio­nella brottsligo­r för 90 procent av alla båtmotorst­ölder och jordbruksm­askinsstöl­der i Sverige.

Thomas Andersson som är ansvarig för båtsamverk­an vid polisens region Väst ser positivt på att ha fler verktyg för att komma åt stöldligor­na, men ser också farhågor med att ligorna hela tiden är steget före.

– Jag tycker det är jättebra att se till att öka på och kontroller­a vad som kommer in i landet, för vi har ju sett att många av de här ligorna ibland använder samma fordon som de haft tidigare. Men jag tror ändå att tjuvarna är snabbare i sina beslut. Får de reda på att bilarna skannas så kommer de ha olika bilar varje gång när de kör in i Sverige och då faller det ju lite, säger han.

För att ännu lättare komma åt ligorna och stoppa utförseln av stöldgods, anser han att tullen måste få utökade befogenhet­er när det gäller kontroller av fordon, något som han lyfte för riksdagen i maj 2017.

– Det är förbjudet att stjäla och förbjudet att inneha stöldgods, men i lagen står det inte att det är olagligt att föra det ut ur landet, det gör att tullen inte får det här verktyget att öppna vilken skåpbil de vill och ta en titt, utan de måste ha en misstanke. Vi skulle gärna vilja se att de kunde titta i betydligt fler skåpbilar för att på så sätt stoppa utförseln av stöldgods.

Båtsamverk­an Väst blev till 2013 och gick i bräschen med att bygga upp ett samarbete mellan båtägare och polisen, bland annat genom Facebook. I dag finns många samarbetsp­artners som gjort det betydligt lättare att spåra ligorna och hitta stöldgodse­t. I maj 2017 beslutades att det skulle bli en nationell brottsföre­byggande metod för polisen i Sverige.

 ?? Bild: Johanna Lundberg ?? Thomas Andersson välkomnar polisens rätt att skanna registreri­ngsskyltar, men anser att tullen också måste få utökade befogenhet­er till kontroller. (Arkivbild)
Bild: Johanna Lundberg Thomas Andersson välkomnar polisens rätt att skanna registreri­ngsskyltar, men anser att tullen också måste få utökade befogenhet­er till kontroller. (Arkivbild)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden