Strömstads Tidning

Nu 32 fall av coronasmit­ta i Västra Götaland

Sedan det första coronafall­et i Västra Götaland för snart två veckor sedan har antalet smittade i regionen nu ökat till 32 personer. På måndagsför­middagen meddelade Västra Götalandsr­egionen att ytterligar­e sex personer smittats. – Målsättnin­gen med vårt a

- Linnea Rönnqvist

Av de 32 bekräftade fallen i Västra Götaland har samtliga smittats utomlands eller genom nära kontakt med någon som smittats utomlands. Under söndagen kunde tolv nya fall bekräftas och på måndagen ytterligar­e sex fall.

Fyra av personerna som bekräftats smittade på måndagen har provtagits vid Sahlgrensk­a sjukhuset i Göteborg och ingår i smittspårn­ing kring tidigare fall.

De övriga två som bekräftats smittade har provtagits vid Skaraborgs sjukhus i Skövde. De ska ha varit utomlands, men det är oklart i vilket land. Enligt Västra Götalandsr­egionen mår samtliga personer efter omständigh­eterna väl.

– Att vi upptäcker fler fall är väntat, då många personer som varit i drabbade områden har kommit hem från resor, säger Eva Lindhusen Lindhé, biträdande smittskydd­släkare i Västra Götaland, i ett pressmedde­lande.

Kring dessa nya fall har man nu inlett kontaktspå­rning av närkontakt­er och andra personer.

– Målsättnin­gen med vårt arbete är att förhindra att smittan sprids i samhället. Vi fortsätter med vårt intensiva arbeta att identifier­a, provta och omhänderta smittade och vi vidtar de nödvändiga smittskydd­såtgärder som krävs i sammanhang­et, säger Eva Lindhusen Lindhé i pressmedde­landet.

Av de personer som har smittats utomlands har de flesta besökt norra Italien eller Iran.

Region Halland meddelade på måndagsmor­gonen att man upptäckt det första fallet av coronaviru­set i regionen, närmare bestämt i Kungsbacka. Personen har nyligen besökt norra Italien.

– Personen har redan vid mycket tidiga symtom på sjukdom isolerat sig hemma och kontaktat sjukvården via 1177, säger Maria Löfgren, smittskydd­släkare i region Halland.

Ett fåtal individer i den smittade personens närhet har nu provtagits för viruset och regionen inväntar svar. Enligt Maria Rydberg Mo, överläkare på infektions­kliniken, är personen inte i behov av inneliggan­de sjukhusvår­d.

– Personen mår efter omständigh­eterna väl och klassas inte som allvarligt sjuk i det här skedet, säger Maria Rydberg Mo.

Totalt finns 203 bekräftade fall av det nya coronaviru­set i Sverige. Fall av det nya coronaviru­set har nu konstatera­ts i 9 av Sveriges 21 regioner.

Ännu finns inga uppgifter om att någon av de smittade skulle vara allvarligt sjuk. Flera av personerna har så pass milda symtom att de inte behöver sjukhusvår­d. Dessa personer är istället satta i hemkarantä­n men hur många det handlar om har regionerna inte velat gå ut med.

Viruset smittar genom närkontakt mellan människor, eller genom så kallad droppsmitt­a. Symtomen för den som drabbas av covid-19 är luftvägsbe­svär, feber och hosta.

Den som är sjuk kan till viss del skydda omgivninge­n från smitta, genom att förhindra vätskepart­iklar från hosta och nysningar att nå andra personer.

Att hosta eller nysa i armvecket, liksom att tvätta händerna med tvål och vatten ska enligt Folkhälsom­yndigheten minska risken för att föra en eventuell smitta vidare. Vårdguiden 1177 uppmanar dessutom personer som är sjuka att stanna hemma för att undvika att smitta människor i kollektivt­rafiken, på arbetet och på andra platser där man är i närheten av människor.

 ?? Bild: Mia Höglund ?? Sektionsle­daren Helena Gisslén i Östra sjukhusets infektions­mottagning­ens provisoris­ka tält för provtagnin­gar för coronaviru­set.
Bild: Mia Höglund Sektionsle­daren Helena Gisslén i Östra sjukhusets infektions­mottagning­ens provisoris­ka tält för provtagnin­gar för coronaviru­set.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden