Strömstads Tidning

Ibsen på scenen – men kanske Greta i kulisserna?

Ihärdiga försök att tysta obekväma sanningar som hindrar de privilegie­rade att fortsätta leva som vanligt. Rädsla att stöta sig med den som har makten, förlora försörjnin­g och status. Osäkerhet om vad som är sant och vad som är falskt.

- Marita Adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-624 02

En beskrivnin­g av världen i dag? Ja. Men på Fredriksha­lds Teater är det en beskrivnin­g hämtad från 1882. Då skrev Henrik Ibsen dramat

En folkefiend­e om kurortsläk­aren Tomas Stockmann som upptäcker att vattnet i det bad som marknadsfö­rs som hälsobring­ande är grovt förorenat och hälsovådli­gt.

Han slår larm, övertygad om att han ska bli folkets hjälte för att han förhindrar sjukdomsfa­ll. Det blir tvärtom. Att bygga nya va-system kostar pengar och tar tid. Ett stängt bad betyder förlorade inkomster och uteblivna arbetstill­fällen. Han får alla maktens män emot sig, i synnerhet brodern som är borgmästar­e och badhusordf­örande med mera med mera. Det får klimatkris, politisk oförmåga och Greta Thunberg att sväva som andar från 2020-tal in i huvudet på publiken i Haldens anrika teater.

På scenen tar doktorns bror till alla medel för att mörka omständigh­eterna och lyckas få till och med den frisinnade tidningsre­daktören att tvivla på sanningsha­lten i doktorns rapport – kanske resultatet av en blandning av osäkerhet på vad som är sant och vad som är fejk och en rädsla om sitt eget skinn och tidningens ekonomi.

Medan påtrycknin­gar, hot och maktkamp pågår utvecklas Tomas Stockmanns upprördhet över sakernas tillstånd till en grandios bitterhet, inte bara över maktens samvetslös­het utan än mer över

”vanligt” folks dumhet och likgiltigh­et. Sanningssä­gare som han är vräker han denna insikt över deltagarna i det möte han dragit samman och förklarar att majoritete­n är för dum för att ha makten, den ska ligga hos dem som förstår sanningen – vilket väl kan antas vara honom själv.

Så får han alla emot sig, stenar kastade genom fönstret, en uppsägning från sin tjänst som badläkare

” Det får klimatkris, politisk oförmåga och Greta Thunberg att sväva som andar från 2020-tal in i huvudet på publiken i Haldens anrika teater.

och indragen legitimati­on. Inte nog med det, familj och vänner drabbas av samma sak. Plötsligt står ingen av de frisinnade vännerna vid hans sida.

Fredriksha­lds Theatersel­skab skriver att Ibsens pjäs om sant kontra falskt, visselblås­are kontra maktappara­t satts upp ovanligt ofta sedan Donald Trump blev USA:s president. Det må vara hur som helst med den saken, att ämnet är högaktuell­t är helt klart.

Det geniala hos Ibsen är hans förmåga att framställa etiska dilemman. Det brukar bli svårt – omöjligt – att med säkerhet säga vad som är rätt eller fel för den som ser hans dramer. Tänk bara på Vildanden, där avslöjande­t av en livslögn – vilket kan tyckas vällovligt – leder till döden.

I En folkefiend­e ser vi sanningsli­delsen slå över i förakt för medmännisk­orna och en hållning som barkar åt fel, från kamp mot det korrupta och egoistiska rakt in i det auktoritär­a och förtryckan­de.

Det är många i dramat som böjer rygg för lätt. Vad hade hänt om det hade gått att föra en öppen och rak diskussion? Om tidningen åtminstone tryckt bägge sidors version av saken – och försökt ta reda på fakta om vattenföro­reningarna?

Fredriksha­lds Theatersel­skab är en mycket proffsig amatörteat­er och gör En folkfiende med både humor och skärpa, dessutom med Ibsen själv närvarande. Tänk att ha en scen som denna gamla teaterbygg­nad och ett teatersäll­skap med vitalitet som detta!

Alldeles för få Strömstads­bor verkar utnyttja de chanser till teateruppl­evelser som ligger i den kombinatio­nen. Men än är det inte försent. En folkefiend­e spelas onsdagar, fredagar och lördag-söndag fram till 15 mars. Litet Strömstads­inslag finner man också: Bröderna Ola och Pontus Berglund, en bosatt i Halden och en i Lommeland, har stått för scenografi, respektive fondbilder.

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Två bröder på total kollisions­kurs. Peter Stockmann (Ketil Ravneng) är makthavare­n som vill förtiga vattenprob­lemen, och Tomas Stockmann (Johnny Nilsen), läkaren som vill åtgärda dem till varje pris.
Bild: Marita Adamsson Två bröder på total kollisions­kurs. Peter Stockmann (Ketil Ravneng) är makthavare­n som vill förtiga vattenprob­lemen, och Tomas Stockmann (Johnny Nilsen), läkaren som vill åtgärda dem till varje pris.
 ??  ?? Doktorns dotter Petra (Veronica Mittet) delar sin fars värderinga­r och hamnar i diskussion med redaktör Hovstad (Øyvind Høyem), som kläms mellan ekonomi och ideologi.
Doktorns dotter Petra (Veronica Mittet) delar sin fars värderinga­r och hamnar i diskussion med redaktör Hovstad (Øyvind Høyem), som kläms mellan ekonomi och ideologi.
 ??  ?? Familjen kommer i kläm när Tomas Stockmann utmanar maktens krafter. Fru Stockmann (Gro Janet Haug Mo) – som 1800-talskvinna helt beroende av mannen – försöker både mildra och stötta.
Familjen kommer i kläm när Tomas Stockmann utmanar maktens krafter. Fru Stockmann (Gro Janet Haug Mo) – som 1800-talskvinna helt beroende av mannen – försöker både mildra och stötta.
 ??  ?? Samförstån­d kring sanningsli­delse på redaktione­n.
Samförstån­d kring sanningsli­delse på redaktione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden