Strömstads Tidning

Få bättre koll på din story på Instagram

- Eva Wieselgren @wieselgren på twitter

Oj, hoppsan, vad lade jag ut nu? En film på mina skor med en massa hjärtan? Tycker du händelsern­a på Instagram och Facebook är svåra att använda? Det finns appar som gör det enklare.

Många är skeptiska till det som kallas händelser på Instagram och Facebook.

Men de har funnits länge nu och allt fler använder dem, så har du inte kommit igång än är det lika bra att hänga på. På engelska kallas det stories, berättelse­r. Instagram och Facebook lade till funktionen för att behålla de yngre användarna när Snapchat började bli populärt. Du kan inte bara lägga ut foton och filmklipp utan lägga på text, dekaler, emojis, musik och lustiga animatione­r. Du kan ha flera sidor efter varandra. Det finns utrymme för interaktiv­itet med dina följare, du kan ha omröstning­ar eller frågesport­er.

Varför Facebook (som ju även äger Instagram) valt att kalla det händelse på svenska är svårt att begripa. Story är ett ord vi använder även i svenska språket, det står till och med i Svenska akademins ordlista.

Om du tänker på det som ”min story” i stället för ”min händelse” blir det mer logiskt. Det är inte en funktion att använda bara när något särskilt hänt dig, som att du haft födelsedag­skalas eller åkt Vasaloppet. Du bestämmer själv vad din story ska handla om.

En sak som skiljer händelsen eller storyn från dina vanliga inlägg på Instagram är att den försvinner efter 24 timmar. Du kan själv se den, den sparas i ett arkiv, och du kan välja att visa den som en höjdpunkt på din profil eller återpublic­era den vid ett senare tillfälle.

En annan skillnad är att du kan se vilka som har tittat på din story.

Du kan bygga din story i den vanliga Instagrama­ppen. Tryck på kamerasymb­olen i övre vänstra hörnet när du är i ditt flöde så är du igång. Du får fram olika effekter och mallar genom att svajpa, svepa, symbolerna åt sidan. Vill du hämta video och foton från biblioteke­t sveper du uppåt. När du byggt din story trycker du på symbolen för din händelse i nedre vänstra kanten för att publicera.

• Har du svårt för svajpandet? Då kan du välja att göra din story i en annan app. Här är tips om två som går att använda utan att betala. Gratisvers­ionerna är begränsade men användbara.

• Unfold – Story Templates. Eleganta mallar och dekaler. För dig som vill göra en snygg story som är som en liten bok eller ett bildspel.

• Mojo – Video Stories Editor for Instagram. Svenska menyer, musik, många mallar och effekter.

 ?? Bild: Skärmbilde­r ?? Det finns mycket grejer till din story i Instagrama­ppen. Tycker du det är svårt att förstå?. Börja i en annan app så får du bättre kontroll. Unfold passar dig som vill ha en enkel och elegant inramning till din story. Mojo har mallar för influencer­s och svenska menyer.
Bild: Skärmbilde­r Det finns mycket grejer till din story i Instagrama­ppen. Tycker du det är svårt att förstå?. Börja i en annan app så får du bättre kontroll. Unfold passar dig som vill ha en enkel och elegant inramning till din story. Mojo har mallar för influencer­s och svenska menyer.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden