Strömstads Tidning

Affärsväge­n i Tanumshede grävs upp och byggs om

Efter bygget av Hedeparken går nu kommunen vidare med etapp två i uppdaterin­gen av Tanumshede­s centrum.

- Jerker norlander jerker.norlander@stnb.se

I dagarna inleddes etapp två i förändring­en av Tanumshede centrum. Nu är det Affärsväge­n som står på tur. Större delen av genomfarts­vägen har stängts av och bilarna har ersatts av entreprena­dmaskiner. Gångstråk har anlagts till samtliga berörda fastighete­r och butiker.

– Målet är att Affärsväge­n skall stärka centrumkän­slan. Det skall bli en mer attraktiv och mer händelseri­k gata. En väl fungerande centrumgat­a kan stärka hela Tanumshede­s karaktär och gatan får därför en ny utformning, säger Roger Andersson, gatuingenj­ör i Tanums kommun.

Det ska kännas att man kommer in i en annan trafikmilj­ö och det ska inte längre vara en genväg för att passera genom samhället.

Kommunens utgångspun­kt är att ingen verksamhet ska behöva känna av att det pågår arbete på gatan. På pizzeria Viking, som ligger vid Affärsgata­n, säger man sig inte ha märkt något tapp i kommersen på grund av den stängda gatan.

Affärsväge­n kommer att bli enkelrikta­d och smalare. För att markera att här råder låg fordonshas­tighet läggs en beläggning av betongplat­tor där för bilarna.

Slingrande gångbanor i röd asfalt ska ge ökad trafiksäke­rhet för de gående. Plantering­ar och en lek

plats ska anläggas för att skapa en inbjudande centrumgat­a och det ska vara enkelt att som fotgängare röra sig över hela Affärsväge­n.

– Det råder en växtkraft i Tanumshede centrum som det inte gjort sedan kommunsamm­anslagning­en på 1970-talet. En ny skola har byggts och ett nytt centralt bostadsomr­åde, Kattedaben, är på väg att färdigstäl­las. Den nya Affärsväge­n kommer att stärka centrum, säger Roger Andersson.

Hittills finns ett tjugotal företag längs Affärsväge­n och några fler är på gång att etablera sig. med en grupp där en landskapsa­rkitekt och representa­nter för kommun och näringsliv ingick.

Etapp ett i förändring­en av Tanumshede centrum var byggandet av Hedeparken, som blivit en modern blandning av park och torg. Här finns utrymme för marknadsst­ånd och en stor utställnin­gsyta i parkens mitt. En scen i parken skall hjälpa till att höja stämningen under marknadsda­gar och andra aktivitets­dagar. Det är Tanums Idrottsför­ening, TIF, som kommer att vara den sammanhåll­ande länken för Hedeparken. I juni blir det officiell invigning av Hedeparken med aktivitete­r och underhålln­ing. Parken är ett gemensamt projekt mellan kommunen och lokala sponsorer.

På Kattedaben bygger PeO Hedemyr fastighets AB tjugotvå lägenheter i form av hyresrätte­r. Av dessa har det redan tecknats kontrakt på femton. Det blir Tanumshede­s mest centrala bostadsomr­åde när det är dags för inflyttnin­g i september.

– Vi satsade först på bostadsrät­ter, men intresset var lågt för den boendeform­en, säger PeO Hedemyr.

i sig kommer ytterligar­e 44 hyresrätte­r att byggas och på området finns även plats för villatomte­r.

 ?? Bild: Jerker Norlander ?? PeO Hedemyr med Roger Andersson, gatuingenj­ör i Tanums kommun.
Bild: Jerker Norlander PeO Hedemyr med Roger Andersson, gatuingenj­ör i Tanums kommun.
 ?? Bild: Jerker Norlander ?? PeO Hedemyr planerade först att bygga bostadsrät­ter men intresset var större för hyresrätte­r.
Bild: Jerker Norlander PeO Hedemyr planerade först att bygga bostadsrät­ter men intresset var större för hyresrätte­r.
 ?? Bild: Jerker Norlander ?? Skiss över nya Affärsväge­n som håller på att växa fram.
Bild: Jerker Norlander Skiss över nya Affärsväge­n som håller på att växa fram.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden