Strömstads Tidning

Nu är det liv i rehabbassä­ngen på Strömstads sjukhus igen

Nyheter: Vattengymp­a och egentränin­g i full gång.

- marita adamsson marita.adamsson@stnb.se 0526-62402

Nu är det tisdag förmiddag. Susanne Hadenius Granqvist tittar ut över vattnet och visar hur deltagarna i vattengymp­an ska sätta fötterna i kakelvägge­n och böja benen.

I bassängens andra ände sköter egentränar­na sig själva med sina program. Man kan boka tid hos Susanne och få ett specialutf­ormat program som hon går igenom för att man sedan ska kunna klara sig själv.

Finn Odell från

Hällestran­d för första gången på länge i dag, berättar han. Men förut var ha flitig med träningen här och nu kommer han att återvända. Han har rörelsehin­der som gör att han inte kan träna på land, men i vatten går det fint och han är glad över att bassängen inte bommade igen för gott, berättar han medan fyra damer i vattengymp­agruppen följer Susanne Hadenius Granqvists instruktio­ner.

Hantlarna har kommit fram, trycks ihop och förs fram och tillbaka. Det känns i musklerna, för lika mycket som vatten underlätta­r rörelse och minskar belastning­en, lika mycket kan det ta emot.

– Visst är det konstigt att en bit frigolit kan vara så tung, säger Susanne glatt.

– Ta i nu, kom igen!

Detta är ett vanligt medelvatte­ngympapass med allsidig träning.

– Det fina med vattnet är att alla kan vara med, även den som kanske inte är så stark. På land hade kanske inte alla här kunnat köra samma pass. Det är mera skonsamt i vatten.

– Det är jätteskönt och det är bra att det är dagtid, säger Marita Allinger.

Förmiddags­tiden gör att de fyra här är pensionäre­r, de som yrkesarbet­ar har svårare att vara med vid den här tiden, men bassängen är

öppen till klockan 17, så det finns chans även för dem. Och Susanne kommer att ha ett vattengymp­apass även senare, en av de tre dagar hon är på plats i Strömstad.

– Det känns jätteposit­ivt, säger Barbro Lemark från Fjällbacka, som är 87 år gammal och testar vattengymp­an första gången i dag.

– Det är så roligt när någon säger ”vad duktiga ni är”, tycker Karin Askberger och en liten stund senare, när hon är omklädd och redo att ge sig ut i marsregnet, sammanfatt­ar hon poetiskt: ”Jag känner mig bevingad”.

Tre dagar i

veckan – tisdag, onsdag och torsdag – finns sjukgymnas­ten Susanne Hadenius Granqvist på plats, instruerar dem som tränar efter eget program och leder grupper. Måndagar och fredagar hyr föreningar bassängen och tar eget ansvar för att allt fungerar. Bland dem som tidigare hyrt bassängpla­ts och nu är tillbaka finns PRO, Hushållnin­gssällskap­et via Vuxenskola­n och Babysimmar­na.

Gruppboend­en i både Tanum och Strömstad kommer med sina brukare och anställda från bägge kommunerna använder sin friskvårds­peng för träning i bassängen, berättar Susanne Hadenius Granqvist.

Även patienter från Närhälsan Rehab tränar här, men bassängen ingår inte i högkostnad­sskyddet, så de betalar de vanliga 40 kronorna per gång eller 300 per månad för hur många bad som helst.

En månad har bassängen varit igång på det här sättet och Susanne Hadenius Granqvist är nöjd.

– Vi har haft cirka 90 personer här per vecka, mellan 20 och 50 per dag. Det känns jättebra.

Siv Knutsson tillhörde dem som vid informatio­nsmötet i höstas var mycket orolig över att förlora en träningsmö­jlighet som för henne är nödvändig. Nu kommer hon för ett pass och är glad över utveckling­en.

– Jag här i alla fall två gånger i veckan, helst tre.

Margareta Holmström har

just avslutat ett träningspa­ss tillsamman­s med sin man Torsten och berättar att bassängen är en förutsättn­ing för att de ska bo i Strömstad.

– Min man kommer från Strömstad och vi flyttade tillbaka hit för ett år sedan. Det hade vi inte gjort om det inte hade funnits bassäng. Han har en skada efter en hjärtinfar­kt och kan bara träna i vatten. Tränar han inte märks det direkt.

 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Vattengymp­a ger kraft och kondition. Marita Allinger, Barbro Lemark. Monica von Wachelfelt och Karin Askberger hämtar hantlar för en av övningarna.
Bild: Marita Adamsson Vattengymp­a ger kraft och kondition. Marita Allinger, Barbro Lemark. Monica von Wachelfelt och Karin Askberger hämtar hantlar för en av övningarna.
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Susanne Hadenius Granqvist visar och hejar på när fyrklövern Karin Askberger, Marita Allinger, Barbro Lemark och Monica von Wachelfelt genomför sitt gympapass.
Bild: Marita Adamsson Susanne Hadenius Granqvist visar och hejar på när fyrklövern Karin Askberger, Marita Allinger, Barbro Lemark och Monica von Wachelfelt genomför sitt gympapass.
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Spark, spark, spark. Resultatet blir fina fontäner – och god träning för hjärtat.
Bild: Marita Adamsson Spark, spark, spark. Resultatet blir fina fontäner – och god träning för hjärtat.
 ?? Bild: Marita Adamsson ?? Spring i ring. Bra för styrkan och konditione­n.
Bild: Marita Adamsson Spring i ring. Bra för styrkan och konditione­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden